Κίνα: Περισσότερη δημοκρατια, ζητεί ο απερχόμενος Πρόεδρος

Στις 15 Νοεμβρίου αναλαμβάνει ο Σι Τζιν Πίνγκ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο τόνισε πως η διαφθορά στη χώρα του μπορεί να αποδειχτεί “μοιραία” για το καθεστώς και έκανε έκκληση για περισσότερη δημοκρατία, μιλώντας στην έναρξη του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Χου έκανε ζήτησε να γίνει η Κίνα μια “ναυτική δύναμη” και να αντιμετωπίσει την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό. Το Πεκίνο πρέπει να “υπερασπιστεί δυναμικά τα ναυτικά δικαιώματα και συμφέροντά του”, πρόσθεσε ο Χου, ο οποίος παραχώρησε την ηγεσία του κόμματος στον…αντιπροεδρο Σι Τζιν Πίνγκ. Ο Σι θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 15 Νοεμβρίου.

Η διαφθορά που πλήττει την κινεζική κοινωνία είναι πιθανόν να προκαλέσει “την κατάρρευση του κόμματος και του κράτους” και αν “δεν καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε σωστά, μπορεί να αποδειχτεί μοιραία”, υπογράμμισε ο κινέζος απερχόμενος πρόεδρος.

Ο ίδιος επισήμανε τη σημασία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, έναν τομέα στον οποίο οι επιδόσεις του κρίθηκαν ως ελάχιστα επαρκείς. “Η αλλαγή της πολιτικής δομής αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι των συνολικών αλλαγών στην Κίνα. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση στην πολιτική δομή του κράτους για να έχουμε λαϊκή δημοκρατία”, είπε ο Χου.

“Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση του δημοκρατικού συστήματος για να διασφαλίσουμε ότι ο λαός θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα εκλογών και δημοκρατικών αποφάσεων”, συμπλήρωσε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα πρέπει να εγγυηθεί ότι κανένας ηγέτης δεν θα καταχράται την εξουσία του και να διασφαλίσει ακόμα ότι οι ηγέτες θα σέβονται το νόμο στα λόγια και στις πράξεις, επισήμανε ο Χου στην ομιλία του που είχε διάρκεια 90 λεπτά. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κίνας ζήτησε όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

Στον οικονομικό τομέα ο Χου Τζιντάο υποστήριξε πως η Κίνα πρέπει να εφαρμόσει “ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης”. “Για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές αλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πρέπει να επιταχύνουμε τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα βασίζεται στην ποιότητα και στις βελτιωμένες επιδόσεις”, κατέληξε.

Πηγή: http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=13703

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s