Σταματά το γράψιμο ο Φίλιπ Ροθ

Την πρόθεσή του να διακόψει την αστείρευτη συγγραφική παραγωγή του ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Les in Rocks», ο σημαντικότερος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας, Φίλιπ Ροθ.
«Είμαι 78 ετών πια. Δεν γνωρίζω τίποτα για τη σημερινή Αμερική. Τη βλέπω στην τηλεόραση, αλλά δεν τη ζω» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. Είπε επίσης ότι μετά το «Νέμεσις» που το έγραψε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010 δεν έχει γράψει άλλο βιβλίο και ούτε σκοπεύει να γράψει.
Η είδηση, που εύλογα θορύβησε την εκδοτική βιομηχανία, επιβεβαιώθηκε και από τον οίκο Houghton Mifflin Harcourt, ο οποίος σύμφωνα με το Salon.com επικοινώνησε με τον ίδιο τον συγγραφέα. «Eίπε ότι είναι αλήθεια» δήλωσε η Λόρι Γκλέιζερ, εκπρόσωπος της εταιρίας.
Πώς αιτιολογεί αυτή του την απόφαση; Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πριν από λίγα χρόνια, συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά. «Ήθελα να δω αν σπατάλησα τη ζωή μου γράφοντας» είπε. «Και σκέφτηκα ότι ήμουν τελικά επιτυχημένος. Στο τέλος της ζωής του, ο πυγμάχος Τζο Λιούις είχε πει: “Έκανα το καλύτερο που μπορούσα με αυτά που είχα”. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω για τη δουλειά μου: έκανα το καλύτερο με αυτά που είχα. Και μετά από αυτό αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με το γράψιμο. Αρκετά! Δεν νοιώθω πια τον φανατισμό να γράψω, όπως ένιωθα τόσο καιρό».
Ο μεγάλος συγγραφέας γεννήθηκε το 1933 στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ. Ανάμεσα στις αμέτρητες διακρίσεις του, ξεχωρίζουν οι απονομές των National Book Award, (δύο φορές), Pulitzer, PEN/Faulkner, (τρεις φορές), National Book Critics Circle Award, καθώς και το Gold Medal in Fiction της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων. Έχει λάβει δύο από τα πιο έγκυρα βραβεία PEN: το 2006 το βραβείο PEN/Nabokov για το σύνολο του έργου του και το 2007 το βραβείο PEN/Saul Bellow for Achievement in American Fiction. Το 2011 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου του. Ο Ροθ είναι ο μόνος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας που τα “Άπαντά” του εκδίδονται σε πλήρη και οριστική έκδοση από τη Library of America.

(http://www.athensvoice.gr/article/news-flash/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%88%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CE%BF-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%80-%CF%81%CE%BF%CE%B8)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s