Από τον Lennon στον Leonard

Του Παναγιώτη Μένεγου

Δύο εξαιρετικά μουσικά ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Δαναό

Τετάρτη βράδυ, δύο μουσικά ντοκιμαντέρ σε τρεις ώρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Με ένα εισιτήριο, επισκέπτεσαι τον κόσμο δύο θρύλων της μουσικής ιστορίας των τελευταίων 50 χρόνων. Ενός νεκρού, του John Lennon κι ενός ακόμα ζωντανού κι ακμαίου, του Leonard Cohen.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Στις 20.00 προβάλλεται το φιλμ The Day That John Lennon Died, με τον τίτλο να δίνει ξεκάθαρα το περίγραμμα της ιστορίας. Γυρισμένο από τον Michael Waldman το 2011, διηγείται σε μια ώρα την 8η Δεκεμβρίου του 1980. Την ημέρα δηλαδή που ο παράφρων Mark David Chapman δολοφόνησε τον ηγέτη των «σκαθαριών» μόλις στα 40 του χρόνια. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του Lennon λεπτό προς λεπτό εκείνης της μέρας, μέσα από ζωντανές αφηγήσεις εκείνων που τον είδαν ή του μίλησαν όπως η Yoko Ono, αλλά και πραγματικά σπάνιο αρχειακό υλικό με εικόνες και των τεσσάρων Beatles.

Αντίθετα, το Bird On Wire δεν είναι η ιστορία μιας χαμένης ζωής, αλλά μια …χαμένης κόπιας. Εκείνης που χάθηκε περιέχοντας το υλικό μιας ταινίας για τον Leonard Cohen που είχε «παραγγείλει» το 1972 ο μάνατζέρ του, Marty Machat, στον βραβευμένο βρετανό σκηνοθέτη Tony Palmer. 37 χρόνια μετά, βρέθηκαν 290 μπομπίνες με το αρχικό υλικό καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αυθεντικού σάουντρακ. Ο Palmer σε συνεργασία με τον Cohen (που δεν ήταν πια ένα ‘70s είδωλο, αλλά ένας σοφός στωικός γέροντας) αποκατέστησε την αρχική ιδέα και τελείωσε το φιλμ. Το Bird On Wire προβάλλεται στις 21.00 και διαρκεί 106’.

Η τιμή του εισιτηρίου (και για τα δύο φιλμ ) είναι €6 και γίνεται προπώληση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Σημείωσε ότι θα προβληθούν παράλληλα και στο Δαναό την Κυριακή 18/11

 

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/article/culture/movies/news/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-lennon-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-leonard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s