Κύπρος: Επήλθε οριστική συμφωνία με την τρόικα για το μνημόνιο

Σε συμφωνία για την υπογραφή μνημονίου οδεύουν η τρόικα και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχαν θετική κατάληξη γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Δεν προβλέπεται να υπάρξει απόψε από την Λευκωσία η αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση, η οποία να επιβεβαιώνει ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε στο ΑΜΠΕ έγκυρη πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα γίνει ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και το θέμα που μένει ανοικτό είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα ρυθμιστεί από την έκθεση του οίκου Pimco.

Για την συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε διάφορες επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθησε επικοινωνία με στελέχη της τρόικας. Εξάλλου, όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από την αναχώρηση της τρόικας από την Κύπρο ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

Για αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και η σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, καθώς και η κατάργηση και παγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

 

Χριστόφιας: «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά»

“Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», ήταν η απάντηση του προέδρου Χριστόφια, σύμφωνα με το ΡΙΚ, όταν ρωτήθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο. Όπως μετέδωσε και χθες το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέχρι να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα, ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco. Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο. Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s