Η αυτοκρατορία της πείνας

Κινέζος συγγραφέας αποκαλύπτει για πρώτη φορά το έγκλημα του Μεγάλου Λιμού

«Εάν αφήσουμε όλους τους χωρικούς να χορτάσουν την πείνα τους, η Κίνα δεν θα μπορέσει να εκβιομηχανιστεί και να χτίσει την εθνική της άμυνα». Η κυνική μαρτυρία προέρχεται από ανώτατο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος και συμπεριλαμβάνεται μαζί με πλήθος άλλων στοιχείων στο βιβλίο «Στήλη» (Tombstone) που υπογράφει ο Κινέζος ερευνητής Γιανγκ Ζισένγκ.

Ο Μεγάλος Λιμός έφτασε στο απόγειο του στις αρχές του 1959. Υπολογίζεται ότι 36 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περίοδο του Μεγάλου Λιμού, ενώ εκτιμήσεις άλλων ιστορικών ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων ακόμη και σε 45 εκατ.

Κατά την περίοδο του Μεγάλου Λιμού (1958-1962) οι αποθήκες σιτηρών ήταν γεμάτες. Την ίδια περίοδο η Κίνα αύξανε τις εξαγωγές της σε κρέας και δημητριακά. Κι όλα αυτά για να ικανοποιηθεί ο στόχος του Μάο: να φτάσει η Κίνα τη Βρετανία στην παραγωγή χάλυβα μέσα σε 15 χρόνια. Από τη μία ημέρα στην άλλη η ιδιοκτησία καταργήθηκε, ο οικιακός εξοπλισμός των νοικοκυριών κατασχέθηκε και τα χωριά μετατράπηκαν σε «ταξιαρχίες παραγωγής». Άνδρες, γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σε χωριστούς χώρους σε στρατόπεδα όπου υποτίθεται ότι τρέφονταν από τη «μεγάλη κατσαρόλα» των συσσιτίων. «Ο κόσμος ήταν έρμαιο της μαοϊκής τρέλας», γράφει ο Γιανγκ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s