Τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Eurogroup

Tα κύρια σημεία της συμφωνίας, όπως περιγράφονται στο σημερινό άρθρο των Financial Times.

1. Καταρχήν, το Δεκέμβριο, θα εκταμιευτούν €34,4 δις, ενώ άλλα €9,3 δις θα δοθούν σε τρεις δόσεις, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

2. Στις δράσεις που συμφωνήθηκαν προβλέπεται μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, σε επίπεδα μάλιστα που κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα έχουν πιθανότατα απώλειες.

• Για τα δάνεια που ήδη έχουν δοθεί στη χώρα στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος στήριξης, προβλέπεται μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες, μειώνοντας κατά €2 δις τα επίπεδα του ελληνικού χρέους (2% του ΑΕΠ μέχρι το 2020). Επί της ουσίας, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, 20% χαμηλότερα από ότι με το σημερινό πρόγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων.

• «Επίσης, μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης το κόστος της προμήθειας που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (Ναυτεμπορική, 27/11/2012).

3. Η αποπληρωμή των δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από τα €440 δις του μηχανισμού σταθερότητας επεκτείνεται κατά 15 χρόνια.

4. Η καταβολή τόκων για αυτά τα δάνεια αναβάλλεται κατά 10 χρόνια. «Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν €44 δις, ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φθάνει τα €600 εκατομμύρια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ» (Κέρδος, 27/11/2012).

5. Πολύ σημαντική θεωρείται η απόφαση των κυβερνήσεων της Ευρώπης να μην λάβουν περίπου €7 δις από κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία τους οφείλονται. Αυτά τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα και θα μειώσουν κατά 4,6% του ΑΕΠ τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020.

6. Οι εταίροι θα προχωρήσουν στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγορά ομολόγων θα γίνει με ανώτατη τιμή όχι μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, στις 23 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s