Κατά πέντε βαθμίδες υποβάθμισε την Αργεντινή ο Fitch

Κάνοντας λόγο για μια «πιθανή» χρεοκοπία της, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, κατά πέντε βαθμίδες, από «Β» σε «CC» με αρνητικές προοπτικές. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που καταδίκασε την Αργεντινή να πληρώσει 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Την περασμένη Πέμπτη, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη διέταξε την Αργεντινή να πληρώσει αυτό το ποσό σε hedge funds και σε δημόσιους πιστωτές οι οποίοι αρνήθηκαν την ανταλλαγή των τίτλων που κατείχαν μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2001.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε άδικη τη δικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι θα πλήξει τις μελλοντικές απόπειρες κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο να επιτύχουν αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών τους. Μάλιστα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέθεσε έφεση.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Χερνάν Λορενζίνο, χαρακτήρισε «αρπακτικά» και «τοκογλύφους» όσους ζητούν να αποζημιωθούν για το 100% των τίτλων συν τόκους, τονίζοντας ότι η πληρωμή τους δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και παράνομη, τη στιγμή που οι περισσότεροι πιστωτές αποδέχθηκαν να απολέσουν το 75% της αξίας των τίτλων.

 

Πηγή: tvxs.gr/node/112505

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s