Αντρέι Βάιντα: Ο Άνθρωπος από Σινεμά

Μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Πολωνικού (κι ευρωπαϊκού) σινεμά ξεκινά από την Πέμπτη στην Tαινιοθήκη της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα έναν σκηνοθέτη που εδώ και χρόνια υπηρετεί, ένα πολιτικό συμβολικό, γεμάτο δύναμη σινεμά, αποτελεί τη σημαντικότερη αναδρομή στον σκηνοθέτη τα τελευταία χρόνια εκτός Πολωνίας. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται σ’ ένα αφιέρωμα πέντε ψηφιακά αποκατεστημένες του ταινίες, «Στάχτες και Διαμάντια», «Λότνα», «Αθώοι Μάγοι», «Η Γη της Επαγγελίας», «Άνθρωπος από Σίδερο», αλλά το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται εκεί. Από τα πρώτα του αριστουργήματα της «πολωνικής σχολής» της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα πρόσφατα «Κατύν» και «Γλυκειά Έξαψη», το αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα περιλαμβάνει 18 μεγάλου μήκους ταινίες μεταξύ των οποίων πολλές ανέκδοτες στην Ελλάδα

Η έναρξη του αφιερώματος θα στις 13 Δεκεμβρίου συμπίπτει με μια σημαδιακή ημερομηνία για την ιστορία της Πολωνίας, καθώς σχεδόν 30 χρόνια πριν στις 13 Δεκεμβρίου του 1981 ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στην Πολωνία το στρατιωτικό νόμο, βγάζοντας το στρατό στους δρόμους των πόλεων και συλλαμβάνοντας χιλιάδες στελέχη της «Αλληλεγγύης».

Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο και τιμώντας ένα σκηνοθέτη που η πολιτική διαπερνά το σύνολο του έργου του, στην έναρξη του αφιερώματος θα προβληθεί ο ψηφιακά αποκατεστημένος και βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες Άνθρωπος από σίδερο, ταινία που αναφέρεται στην επανάσταση της «Αλληλεγγύης» και στην οποία εμφανίζεται και ο ίδιος ο Λεχ Βαλέσα, για τον οποίο ο Βάιντα ετοιμάζει αυτό τον καιρό μια αυτοβιογραφική ταινία, τα γυρίσματα της οποίας τον απέτρεψαν από το να έρθει στην Ελλάδα.

Τέλος, το αφιέρωμα πλαισιώνει μια έκθεση πολυμέσων που θα παρουσιαστεί στους χώρους της Ταινιοθήκης από την Τρίτη 18/12 και περιλαμβάνει άγνωστες φωτογραφίες από τις σημαντικότερες ταινίες του Βάιντα, αυτοπορτραίτα του σκηνοθέτη καθώς και μία συλλογή από τις καλύτερες αφίσες των ταινιών του. Την έκθεση θα εγκαινιάσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το έργο του Βάιντα και τη σχέση του με τον κινηματογράφο της Ανατολικής Ευρώπης.

Info:
Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 13 μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136).
Οι ταινίες θα προβάλλονται με ταυτόχρονη μετάφραση και αρκετές και με αγγλικούς υπότιτλους.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις: http://www.tainiothiki.gr και στα τηλέφωνα 2103609695 – 2103612046

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s