ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να επαναφέρουν τα χειρότερα του παλιού δικομματισμού;

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς, aixmi.gr

Η Ελλάδα κυβερνήθηκε επι 35 χρόνια από δυο μεγάλα κόμματα. Ηταν ο δικομματισμός της Μεταπολίτευσης με τα καλά και τα κακά του.

Η οικονομική κρίση επέφερε το τέλος αυτού του δικομματισμού. Στις τελευταίες εκλογές το ένα από τα δυο κόμματα (ΠΑΣΟΚ) πλήρωσε όλο το κόστος διαχείρισης της κρίσης, χάνοντας συντριπτικό ποσοστό της εκλογικής του δύναμης.
Το άλλο κόμμα (ΝΔ) υπέστη μεν μεγάλες απώλειες, αλλά κρατήθηκε πρώτο και ήδη αποτελεί τον κορμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και η δυναμική δείχνει ότι τείνει να γίνει το δεύτερο (στη θέση του ΠΑΣΟΚ) κόμμα ενός νέου δικομματισμού.

Αυτή η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται και στις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες φαίνεται ότι επιδιώκουν και οι δυο. Η ΝΔ επιδιώκει να συσπειρώσει όλο το δεξιό τόξο, περιορίζοντας τις απώλειές της προς την Χρυσή Αυγή. Στην προσπάθειά της αυτή καταφεύγει και σε απαράδεκτα ακραίες φραστικές επιθέσεις, όπως στην τελευταία ανακοίνωσή της, με την οποία χαρακτήριζε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κουκουλοφόρους» και «δωσίλογους» όπως στην Κατοχή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με εξίσου ακραία φρασεολογία, κάνοντας λόγο για «μιαδράκα ακροδεξιών με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά»! Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενος ως ο αντίπαλος πόλος της Δεξιάς, θυμίζει την τακτική του ΠΑΣΟΚ των δεκαετιών του ΄70 και του ’80. Επιχειρεί, έτσι, να ενσωματώσει πλήρως και να διατηρήσει τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να κυριαρχήσει απολύτως στο χώρος της παραδοσιακής Αριστεράς, περιθωριοποιώντας τις άλλες δυνάμεις του χώρου.

Αν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσουν τη σύγκρουσή τους με τέτοιους όρους, που θυμίζει την αλήστου μνήμης  θεωρία του «φωτός και του σκότους» παλιότερων εποχών, μόνο κακό  θα κάνουν στην πολιτική ζωή και στη χώρα γενικότερα. Οι χειρότερες στιγμές του παλιού δικομματισμού δεν πρέπει να αναβιώσουν. Θα είναι μια θλιβερή καρικατούρα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s