Μανιτάκης: Δε θα γίνουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα διορθώσεων. Επί της αρχής δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πείστηκα από τη συζήτηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», τόνισε ο κ. Μανιτάκης.

Παράλληλα, για μια ακόμα φορά ο κ. Μανιτάκης απέρριψε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας οδηγεί ταυτόχρονα και σε απολύσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:

-«Πράγματι το δεύτερο μνημόνιο μιλούσε για μείωση προσωπικού. Δεν μιλούσε για απολύσεις αλλά για αναγκαστική μείωση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Είχε ρητά τη φράση ότι έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία και όχι σε διαθεσιμότητα, μέχρι τέλος του 2012, 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Είμαστε στο τέλος του 2012. Είδατε καμία αναγκαστική αποχώρηση; Παραμονές Χριστουγέννων θα θέσουμε σε αναγκαστική αποχώρηση, απόλυση 15.000 υπαλλήλους;».

– «Όχι μόνο δεν ενεργήσαμε για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αλλά αντίθετα πήραμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του, με τρόπο, όμως, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό».

Και πρόσθεσε:

«Το τρίτο μνημόνιο δεν αναφέρει τίποτα για 15.000 απολύσεις. Η μόνη υποχρέωση που έχω αναλάβει είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι με σκοπό την μετάταξη τους και σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όχι μόνο το σεβαστήκαμε, αλλά και το εγγυηθήκαμε με ρητό τρόπο. Όλες οι μετατάξεις θα γίνουν μετά από αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων και μέσω ΑΣΕΠ. Ήδη έχουμε καταγράψει τις ανάγκες, τις αξιολογούμε, οι μετακινήσεις θα γίνουν με ταχύτητα, με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, με μοριοδότηση και αξιολόγηση και σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν δηλώσει οι υπηρεσίες».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιτάκης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος και στηρίζει μια κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τρία κόμματα, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη θεσμική επιτυχία της μεταπολίτευσης. Είναι μια κατάκτηση ελπιδοφόρα εγγύηση για το μέλλον. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που συνεννοούνται για το κοινό καλό, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με την απόφαση του διοικητικού εφετείου για 500 υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι αρμόδιο για το χειρισμό του θέματος είναι το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, όπως είπε, προετοιμάζεται για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.

«Η απόφαση του διοικητικού εφετείου είναι άμεσα εφαρμοστέα. Δεν επιδέχεται παρέμβαση ούτε μπορεί κανείς να την αναστείλει, δυστυχώς. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι η έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρμόδιο για το θέμα είναι το Υπουργείο Εργασίας και, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας και να οριστεί το γρηγορότερο η δικάσιμος», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s