Το αριστερόκ επιλέγει βιβλία για τις γιορτές

Το αριστερόκ προτείνει για αγορές και γιορτινά διαβάσματα πέντε μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή.

 

Ο κόσμος στα μέτρα του

Είναι το δέκατο κατά σειρά βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη. Το 1982, ο Μάρκος Σιμώτας -ένας νεαρός μποέμ δικηγόρος, γιος εκτελεσθέντος ήρωα της Εθνικής Αντίστασης- τοποθετείται με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου Κυβερνήτης στον Άγιο. Πηγαίνει στην αποικία με μοναδική του φιλοδοξία να περάσει τρία ξένοιαστα χρόνια. Ώσπου ερωτεύεται και ταυτίζει τη μοίρα του με τη μοίρα του νησιού. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο γιος του ιχνηλατεί την πορεία του, προσπαθώντας να μπει στη θέση του και να διαλευκάνει το μυστήριο ενός χαμένου παιδιού.

 

Η πιο κρυφή πληγή

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος με το νέο του μυθιστόρημα διηγείται μια σύγχρονη ερωτική ιστορία με φόντο τα Δεκεμβριανά του ’44. Ένας ισόβιος λυτρωτικός έρωτας στην εποχή των στιγμιαίων ερώτων και ο εφιάλτης του εμφυλίου στα χρόνια της κρίσης.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ικαρος.

 

Ο σκοτεινός κύριος του Βέρτεκοπ

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ιερώνυμου Πολλάτου. Το μυθιστόρημα είναι μια πορεία ζωής που εξελίσσεται σε τέσσερις διαφορετικές εποχές. Η διαδρομή -περνώντας από Ζάκυνθο, Μακεδονία, Αθήνα- γίνεται αναδρομή στα πενήντα χρόνια της ενηλικίωσης μιας χώρας, αλλά και ψυχογράφημα ενός σιωπηλού άντρα και πατέρα. Πατέρας και γιος θα βρεθούν αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον, όπως και η Ελλάδα που φεύγει είναι αντιμέτωπη μ’ εκείνη που ήρθε, εκείνη που ολοένα έρχεται καταπάνω μας.

 

Κτερίσματα

Η σαρκική, ενύπνια και γλωσσική περιπέτεια ενός άντρα από την παιδική ηλικία έως την ωριμότητα. Ο Μισέλ Φάις αφουγκράζεται το σεξουαλικό πένθος του ήρωα και αφηγητή του. Φορώντας τη μάσκα του ίμερου, απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, επινοεί και μεταμορφώνει την αφροδισιακή μηχανή του μονήρους πρωταγωνιστή σε μικροϊστορίες, παραληρήματα, ημερολογιακές εγγραφές, αναγνωστικές σημειώσεις, ντοκουμέντα, στιχομυθίες, παραμύθια, ποιήματα και τραγούδια. Μινιμαλισμός και θρυμματισμένη πρόζα της ερωτικής μνήμης, παραφοράς και απουσίας.

 

Χορεύουν οι ελέφαντες

Η Σοφία Νικολαϊδου σε μία εξαιρετικά δημιουργική εμμονή. Η ιστορική δίκη και καταδίκη του Στακτόπουλου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του αμερικανικού δημοσιογράφου Πόλκ. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.

 

Δωμάτιο μικρών διακοπών – Ένα ποίημα μικρού μήκους και άλλα πλάνα

Στο δεύτερο βιβλίο του Δημήτρη Αθηνάκη, θραύσματα εμπειρίας γυρεύουν στο χαρτί μια ενιαία κινηματογράφηση, που αντιμάχεται σώμα με σώμα την κατακερματισμένη και συχνά απάνθρωπη καθημερινότητα. Έτσι, η ορμή των πλάνων τιθασεύεται από τις λέξεις-σωσίβιο του ποιητή. Σε αυτό το ολόφρεσκο φιλμ, η ποιητική ομορφιά ―όποιο όνομα κι αν φέρει, όσο κι αν κρατά, σε όποιο ρόλο κι αν εμφανίζεται― παραμένει η μία και μοναδική πρωταγωνίστρια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s