Α. Μανιτάκης: Το υπουργείο θα εφαρμόσει πλήρως την πολιτική της κινητικότητας

Η υιοθέτηση του προγράμματος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση αποτελεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ενός τιτάνιου έργου, επισήμανε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε δήμους και νοσοκομεία, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα 10 υπουργείων.

Για το θέμα της κινητικότητας ο κ. Μανιτάκης ανακοίνωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να συνδυαστεί με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας την επόμενη χρονιά. Ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει στο Δημόσιο θα μετακινηθεί χωρίς απαραιτήτως να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αναφερόμενος στο θέμα των απολύσεων και την πιθανότητα να επαναφέρει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υποχρεωτικών απομακρύνσεων, σημείωσε ότι το υπουργείο θα εφαρμόσει πλήρως την πολιτική της κινητικότητας. «Οι διαπραγματεύσεις της χώρας είναι συνεχείς και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι καθώς και ότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Υπηρεσίες – Ανησυχία για τη μαζική έξοδο

Την ανησυχία του για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών μετά την αναμενόμενη συνταξιοδότηση περισσοτέρων από 30.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε στους δημοσιογράφους ο Αντ. Μανιτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι η λειτουργία των υπηρεσιών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα, με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις του προσωπικού στις θέσεις που θα μείνουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Η πολιτική της κινητικότητας θα συνδυαστεί άμεσα με την αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς εξαίρεση, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας θα είναι η συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα υπόλοιπα υπουργεία, προκειμένου να καταγραφούν άμεσα τόσο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και το πλεονάζον προσωπικό.

Για τον συγκεκριμένο σκοπό θα υπογραφούν πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των υπόλοιπων υπουργείων, όπου θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού.

 

«Πράσινο φως» στο πρόγραμμα της μεταρρύθμισης του κράτους έδωσε χτες ο Α. Σαμαράς

Το «πράσινο φως» στο πρόγραμμα της μεταρρύθμισης του κράτους έδωσε χτες ο Α. Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2013 έτος αξιολόγησης των υπηρεσιών και των ικανοτήτων του προσωπικού στο Δημόσιο και τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην κρατική μηχανή.

Το κυβερνητικό όργανο ενέκρινε τον προγραμματισμό για το 2013 που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δομών και τον φορέων του Δημοσίου, την αξιολόγηση του προσωπικού, το Πρόγραμμα Κινητικότητας, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων και τη μείωση των διοικητικών βαρών. Οπως επισήμανε ο Α. Μανιτάκης, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων, κυρίως των γενικών διευθυντών, ώστε να απλουστευτεί και να γίνει περισσότερο αξιοκρατικό το σύστημα επιλογής.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικ. Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος με τα οποία μειώνονται άνω του 50% οι διοικητικές δομές. Η μείωση των δομών στο υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης αγγίζει το 66% (οι οργανωτικές μονάδες μειώνονται από 219 σε 75). Στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου επέρχεται μείωση κατά 50% σε επίπεδο Γεν. Διευθύνσεων, 57% σε επίπεδο Διευθύνσεων και 47% σε επίπεδο Τμημάτων.

Αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και για τους αξιολογηθέντες φορείς. Οι άμεσες εξοικονομήσεις από την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου εκτιμώνται σε ποσοστό που θα αγγίξει το 15% και προέρχονται κυρίως από μειώσεις στις δαπάνες για κτιριακή υποδομή, λειτουργικές δαπάνες και επιδόματα θέσεων ευθύνης. Εγκρίθηκε επίσης το σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των φορέων και το νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών που θα γίνει σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο αξιολόγησης δομών και φορέων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων. Στο νομοθετικό πλαίσιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Πηγή: http://www.skai926.gr/entry.php?p=1096827

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s