Η συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πυροδότησε ράλι στις διεθνείς αγορές

32366-73044Η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της συμφωνίας που απέτρεψε το «δημοσιονομικό γκρεμό» προκάλεσε ράλι στις διεθνείς αγορές, με τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων να αυξάνονται σημαντικά, ενώ άνοδο καταγράφει και η ισοτιμία του ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,88%. Η ισοτιμία του ευρώ πλησίασε τα 1,33 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε και διαμορφώνεται στα 1,3241 δολάρια, με κέρδη 0,28%.

Το ιαπωνικό γεν συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση της πολιτικής της για να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να ικανοποιήσει τη νέα κυβέρνηση. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξάνεται κατά 0,72% στα 111,96 δολάρια το βαρέλι.

Μετά από μία κίνηση της τελευταίας στιγμής, οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη το σχέδιο, με το οποίο αποφεύγονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία και μετατίθενται οι μειώσεις των δαπανών, οι οποίες θα ωθούσαν αθροιστικά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στον «δημοσιονομικό γκρεμό» και σε μία πιθανή ύφεση. Αν και η συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών δεν είναι τόσο προωθημένη όσο θα επιθυμούσαν οι αγορές, η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου που είχε στηρίξει η Γερουσία, μετρίασε τους φόβους ότι οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων θα υπονόμευαν μία συμφωνία.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχούν οι επενδυτές. Η συμφωνία στο αμερικανικό Κογκρέσο απέτρεψε την αύξηση της φορολογίας για το σύνολο σχεδόν των αμερικανικών νοικοκυριών. Ωστόσο, οι αυτόματες μειώσεις δαπανών ύψους 109 δισ. δολαρίων σε στρατιωτικά και εγχώρια προγράμματα μετατέθηκαν μόνο για δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Κογκρέσο πρέπει να συμφωνήσει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο.

 

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s