Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν ονόματα συγγενών μου

Να γίνει έλεγχος γα την αλλοίωση της λίστας

«Δεν θα ξανάκανα τα ίδια, θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά αν έπαιρνα τώρα τη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στην Έλλη Στάη και στην εκπομπή της «NET Week» στη ΝΕΤ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν αλλοίωσε αυτός τη λίστα, ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνεργάτη του στον οποίο έδωσε το αρχικό CD για να εξετάσει τη λίστα «θα το πω όταν θα πάω στα θεσμικά όργανα στη Βουλή», ενώ ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας ότι: «η όποια ευθύνη υπάρχει βαρύνει μόνο εμένα. Οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο υπουργός».

Επισήμανε ακόμα ότι ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. «Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και ότι δόθηκε στον ΣΔΟΕ για έλεγχο» είπε), άλλα όχι και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι: «Ήταν αυτό το μείζον ζήτημα; Ο κ. Διώτης έπρεπε να τον ενημερώσει».

«Είναι πολύ βολικό να πέσει όλο αυτό πάνω μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι «μου κάνει εντύπωση η σπουδή να χρεωθεί όλο το θέμα πάνω μου. Και εγώ θέλω σταθερότητα στην κυβέρνηση, αλλά όχι όμως και να πάω φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση».

Για το θέμα των συγγενικών του προσώπων σημείωσε ότι δεν γνώριζε πως υπήρχαν στη λίστα και πως «αν το γνώριζα θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τη λίστα, χωρίς τα ονόματα και να καθαρίσω το ζήτημα ή με τα ονόματα (των συγγενών) και να γινόμουν ήρωας?».

«Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμούς στην Ελβετία? Έχω καλές σχέσεις, φιλικές και συγγενικές. Δεν έχω καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση?» είπε ακόμα, ενώ σημείωσε ότι έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών «χωρίς να εξετάσω τη λίστα, ως αυτοπροστασία? Δεν έδωσα όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ γιατί ήξερα ότι θα διαρρεύσουν τα ονόματα».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι προέβη ο ίδιος σε αλλοίωση της πρωτότυπης «λίστας Λαγκάρντ» και ζήτησε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι τεχνικές πραγματογνωμοσύνες για να διαπιστωθεί ποιος έκανε την αλλοίωση των αρχείων.

«Εχω σκέψεις και υποψίες» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί σε κάποιο πρόσωπο.
Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων τα εξής:

– Παρέλαβα το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010 και δεν το πρωτοκόλλησα γιατί τότε θα καταργούσα την έννοια του απορρήτου όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι.

– Το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα, κάπου 1 εκατ. ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας

– Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. Το CD το έδωσα στο γραφείο μου να το φυλάξει. Δεν ξέρω που βρίσκεται

– Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος, δεν έτυχε της προσοχής που έπρεπε?

– Ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα

– Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον κ. Καπελέρη για τα πρώτα είκοσι ονόματα ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και του είπα “προχώρησε”

– Θα ζητήσω από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB. Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα χωρίς αποδείξεις.

– Αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα άλλους δέκα για ξεκάρφωμα;

 

Πηγή: http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=15420

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s