Διαφωνία Σόιμπλε – Ντράγκι για το αν η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο

Παράλληλα η Fitch υποβάθμισε το κυπριακό χρέος και προεξοφλεί την εκτόξευσή του στο 140%

Reuters

Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φέρονται να διαφωνούν για το αν η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, η Ρωσία τείνει να συναινέσει σε μια συνδρομή της στη διάσωση της νήσου. Η Fitch, πάντως, υποβάθμισε το κυπριακό χρέος και προεξοφλεί την περαιτέρω εκτόξευσή του.

Την πληροφορία περί της διαφωνίας ανάμεσα στους κ. Σόιμπλε και Ντράγκι αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με το οποίο στο πρόσφατο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως μια πτώχευση της Κύπρου δεν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη. Προκάλεσε, έτσι, την αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ που επισήμανε πως συνήθως επικαλούνται το επιχείρημα αυτό οι νομικοί. Προσέθεσε, μάλιστα, πως το ζήτημα δεν εμπίπτει στη σφαίρα αρμοδιοτήτων των νομικών αλλά σε εκείνη των οικονομολόγων που μπορούν και να το απαντήσουν. Το γερμανικό περιοδικό δεν παραλείπει να υπενθυμίσει πως ο κ. Σόιμπλε είναι νομικός.

Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο δημοσίευμα τον κ. Ντράγκι έσπευσαν να υποστηρίξουν ο Επίτροπος Νομισματικών, Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν από κοινού πως οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες διαθέτουν ευρύ δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν να πληγούν ελληνικές τράπεζες αν δεν είναι πλέον εγγυημένες οι καταθέσεις των κυπριακών αυτών τραπεζών. Προσέθεσαν, άλλωστε, πως μια χρεοκοπία της Κύπρου θα διέγραφε τις θετικές εξελίξεις που έχουν επιφέρει ηρεμία στην Ευρωζώνη.

Κι ενώ η Κύπρος φαίνεται να διχάζει την Ευρωζώνη, η Ρωσία εξέφρασε χθες προθυμία να τη συνδράμει διά στόματος του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που δήλωσε πως θα μπορούσε να τη διευκολύνει παρατείνοντας το 5ετές δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που χορήγησε η Μόσχα στη Λευκωσία το 2011. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε πως θα προσφέρει στήριξη στην Κύπρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις «οι οποίες πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν». Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε πως το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσής της πρέπει να αναλάβουν η ίδια η Μεγαλόνησος και η Ευρωζώνη. Στις αρχές Ιανουαρίου η Κύπρος ανακοίνωσε πως υπέβαλε επισήμως αίτημα στη Μόσχα για πενταετή παράταση στην αποπληρωμή του δανείου της, κάτι που έχει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Υπέρ της συνδρομής της Μόσχας στη διάσωση της Κύπρου τάχθηκε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα ο Ολι Ρεν, τονίζοντας πως «η Ρωσία έχει σημαντική οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα στην Κύπρο».

Στο μεταξύ η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες σε Β, με αρνητική προοπτική και εκφράζει την εκτίμηση πως το δημόσιο χρέος της νήσου θα εκτιναχθεί το τρέχον έτος στο 140% και όχι στο 120% του κυπριακού ΑΕΠ όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιβάρυνση που συνεπάγεται η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Fitch αποκλείει το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών από πλευράς της Λευκωσίας, καθώς προεξοφλεί πως η κυπριακή κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους της τρόικας πριν από τη λήξη ομολόγου ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.

Αποκλείει, άλλωστε, ένα «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης που έχει διακηρύξει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε νέο κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κυπριακού χρέους εμπίπτει στο διεθνές δίκαιο καθιστά πιο δαπανηρό και πιο αβέβαιο ένα «κούρεμα».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_29/01/2013_509375

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s