Το πρώτο λίφτινγκ στο σχέδιο ˮΑθηνάˮ

Τις πρώτες τροποποιήσεις ˮαποκάλυψεˮ ο υπουργός Παιδείας

Τις πρώτες αλλαγές στο σχέδιο “Αθηνά” για την τριτοβάθμια εκπαιδευση, αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε φιλική συζήτησή του με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

Μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Μαρτίου πιθανότατα, θα είναι έτοιμο το σχέδιο «Αθηνά» ώστε να διαμορφωθεί και η τελική εικόνα του εφετινού μηχανογραφικού. Έως σήμερα έχουν επέλθει οι εξής τροποποιήσεις:

1) επανεξετάστηκε και δεν πάει τελικά στο ΤΕΙ Σερρών, το τμήμα Μηχανολογίας και Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου θα μείνει και το τμήμα των Ηλεκτρονικών.

2) στις περιπτώσεις σπουδαστών ΤΕΙ που βρίσκονται στην πτυχιακή σε τμήμα που συγχωνεύεται, θα πάρουν το πτυχίο τους από το παλαιό τμήμα και όχι από το καινούργιο τμήμα με το οποίο συγχωνεύεται το Τμήμα.

«Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν προέκυψαν λόγω της κρίσης. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζαμε τόσα χρόνια οδήγησε στην κρίση», έλεγε σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχαμε γαλουχήσει με λάθος κριτήρια μια ολόκληρη γενιά στα πλαίσια μιας κοινωνίας καταναλωτικής. Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τμήματα που να λειτουργούν σε επίπεδο συνοικιακών φροντιστηρίων» είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα θα δοθούν στο υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις του ΠαΣοΚ για το σχέδιο «Αθηνά» ενώ ήδη είναι γνωστές και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το θέμα οι οποίες και παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο μελετάει με προσοχή τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, ειδικά αυτή που αφορά την ομοσπονδιοποίηση και την πιο στενή συνεργασία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κατάταξη ΑΕΙ το επόμενο βήμα

Η επιστημονική κατάταξη των πανεπιστημίων, βάση της αξιολόγησής τους και η δυνατότητα από την πλευρά τους να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν φοιτητές από άλλες χώρες, είναι η «επόμενη ημέρα» για τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμο και το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s