Ιταλία: Το πραγματικό αδιέξοδο

του Θωμά Τσάτση

Οι Ιταλοί στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν επιλέγοντας σε μεγάλο βαθμό τη διαμαρτυρία. Και το έκαναν ψηφίζοντας Μπέπε Γκρίλο.

Ένα πρόσωπο που έλαβε ένα τεράστιο ποσοστό, αν και δεν προέρχεται από το χώρο της «παραδοσιακής» πολιτικής.
Ο Γκρίλο την εποχή που ο Μπετίνο Κράξι ήταν  πρωθυπουργός – από το 1984 έως το 1989 – πήγαινε σχεδόν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο και σατίριζε τον Τότο Κοτούνιο, τον Αλμπάνο και τον Τζοβανότι. Ανέξοδη κριτική σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Κάποιοι «διαμαρτυρήθηκαν», όμως ψηφίζοντας  και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τον επιχειρηματία που τη δεκαετία του ‘80 κατακτούσε με άλματα την ιδιωτική τηλεόραση και τον χώρο θεάματος, έχοντας στην ιδιοκτησία του μεταξύ άλλων τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, διαφημιστικές εταιρείες και χιλιάδες κινηματογράφους. Και αγόρασε και την ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν για να βρει οπαδούς-συμμάχους και στο ποδόσφαιρο.  Όλα αυτά με τη συνδρομή που χρειαζόταν από την κυβέρνηση συμμαχίας της εποχής, με τον Κράξι πρωθυπουργό. Ήταν τότε που η διαφθορά γιγαντώθηκε και οδήγησε στην περίφημη tangentopoli, «μιζούπολη» σε ελεύθερη μετάφραση. Και ο Μπερλουσκόνι εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν σε όλα τα επίπεδα.

Όσοι υποστηρίζουν ότι οι Ιταλοί, ψήφισαν όπως οι Έλληνες αποδοκιμάζοντας τη λιτότητα και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ας το ξανασκεφτούν.
Το πραγματικό αδιέξοδο των Ιταλών δυστυχώς βρίσκεται στο γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό επέλεξαν με την ψήφο τους, να διαμαρτυρηθούν, ψηφίζοντας πολιτικά σχήματα που εκπροσωπούν πρόσωπα, που αναδείχτηκαν στην ακμή της διαφθοράς και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ως διασώστες της χώρας τους.

Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Ιταλία θα αποκτήσει κυβέρνηση. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν αυτοί που θα λάβουν μέρος στη διακυβέρνηση θα είναι πρόσωπα του «παλαιού καθεστώτος», του φθαρμένου οικοδομήματος που επιδιώκουν να συντηρήσουν ή κάποιοι άλλοι που διεκδικούν κάτι περισσότερο για τη χώρα τους και όχι για τον εαυτό τους.
Αυτό, για να γνωρίζουμε ότι και η διαμαρτυρία έχει συνέπειες.

*Ο Θωμάς Τσάτσης είναι δημοσιογράφος. 

Πηγή: http://www.protagon.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s