Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Μανόλης Αναγνωστάκης

Σαν σήμερα στις 9 Μαρτίου του 1925 γεννήθηκε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Αποκλειστικά το αριστεροκ δημοσιεύει για τους αναγνώστες του μέρος συνέντευξης του Μανόλη Αναγνωστάκη που δόθηκε σε τοπικό περιοδικό της Πεύκης.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Θεσσαλονίκη, λάβατε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κι ύστερα ζήσατε όλη την περιπέτεια της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας. Τώρα κατοικείτε στην Πεύκη, σ’ ένα προάστιο της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερη πνευματική κίνηση και που τα γεγονότα έρχονται εδώ σαν μακρινός απόηχος. Η ατμόσφαιρα αυτής της χωρίς ύφος πόλης παίζει κάποιο ρόλο στο σημερινό σας έργο;

Κατ’ αρχήν, αν εννοείται σημερινό ποιητικό έργο, τέτοιο έργο από πολλά χρόνια δεν υπάρχει. Αλλά, γενικότερα, νομίζω ότι από μία ηλικία και πέρα, όταν έχει πια διαμορφωθεί η όποια προσωπικότητα, οι εξωτερικές συνθήκες πολύ περιορισμένο ρόλο παίζουν και πάντως όχι καθοριστικό – σαν ερεθίσματα εννοώ.

Το ότι η Πεύκη είναι ‘ένα προάστιο χωρίς ιδιαίτερη πνευματική κίνηση’, όπως λέτε, αυτό μπορεί να μεν είναι μειονέκτημα για όσους προτιμούν τη δημιουργική απομόνωση  από τη φθορά της κατ’ εφήμερο πνευματικής ζωής του αθηναϊκού κέντρου.

Σε τι βοηθά λοιπόν η ποίηση Κύριε Αναγνωστάκη;

Δε νομίζω σε πολλά πράγματα, πρακτικά.

Κάποτε λειτουργούσε σα μία μορφή επικοινωνίας αρκετά σημαντική, ελλείψει άλλων προσφορότερων μορφών.

Πάντα όμως η καλή ποίηση, λειτουργούσε έμμεσα, μακροπρόθεσμα, υποδόρια και σχεδόν «διαβρωτικά».

Μόνο η κακή ποίηση επενεργεί άμεσα σαν υποκατάστατο ενός κύριου άρθρου ή ενός συνθήματος.

Εκεί, στο μακροχρόνιο και διαβρωτικό μπορούμε να ανιχνεύσουμε και τον βαθύτερο κοινωνικό ρόλο της ποίησης και όχι στη συνθηματολογική της υποκατάστατη, όπως πολλοί πιστεύουν.

Στο ποίημά σας «Η απόφαση» λέτε [ανάγνωση του ποιήματος, δές εδώ]

Θα θέλαμε να σταθούμε σ’ αυτό το ερωτηματικό σας «είστε υπέρ ή κατά»

Το ερωτηματικό αυτό δεν απευθύνεται αποκλειστικά  εις εαυτόν, αλλά σε όλους. Είναι, από μία άποψη, μία άλλη εκδοχή του μεγάλου Ναι ή του μεγάλου Όχι του Καβάφη.

Εδώ, μπορούμε να πούμε πως αφορά σε όλο το καθημερινό μικρό ναι και μικρό όχι, που όμως καλούμαστε κάθε στιγμή να επιλέξουμε.

Πιστεύω πως οι μικρές αυτές αποφάσεις, που καθημερινά και με συνέπεια συγκροτούν μία συνολική Απόφαση, ή αν θέλετε μία Στάση ζωής, έχουν τελικώς μεγαλύτερη αξία από ένα, περιστατικό ίσως, μεγάλο Ναι ή μεγάλο Όχι.

– Τέλος Ά μέρους συνέντευξης –

Από το αρχείο του Ι.Η. Πολλάτου

Picture 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s