Τα κύρια σημεία της ομιλίας

kouvvelisΤα κύρια σημεία της ομιλίας του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός»:

Για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση:

Είχαμε και εμείς τη δυνατότητα να μείνουμε στο έδαφος της διαμαρτυρίας. Να επενδύσουμε προεκλογικά στην αγανάκτηση των πολιτών και να «παίξουμε» στον εύκολο δρόμο των ψηφοθηρικών υποσχέσεων. Δεν είναι στη δική μας κουλτούρα, ποτέ δεν ήταν άλλωστε, τέτοιες επιλογές. Στόχος μας ήταν και είναι η άσκηση πολιτικής, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας, που όμως θα βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές και θα είναι εφαρμόσιμο.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου και την αποτυχία να συγκροτηθεί κυβέρνηση – όχι με δική μας ευθύνη –, ζητήσαμε από το λαό «εντολή για λύση». Μετά τις εκλογές του Ιουνίου αποφασίσαμε να στηρίξουμε και να μετάσχουμε στην κυβέρνηση συνεργασίας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα.

[…]

Τώρα, εννιά μήνες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε την παραμονή στο ευρώ. Εξασφάλισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης, τη μείωση του χρέους και την προοπτική να υπάρξουν μέσα στο 2014 νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για να απομακρυνθεί η χώρα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την υπέρβαση του χρεοκρατικού δεσμευτικού πλαισίου.

Αυτή η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Ρωτούν ορισμένοι: Θα ήταν τα πράγματα διαφορετικά αν δεν συμμετείχατε στην κυβέρνηση; Απαντάμε: Ναι, θα ήταν πολύ διαφορετικά. Δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζει η αντιπολίτευση ότι έτσι και αλλιώς η παραμονή στο ευρώ ήταν διασφαλισμένη. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Δεν θα προέκυπτε αν και η Δημοκρατική Αριστερά δεν είχε τη δική της σημαντικότατη συμβολή.

[…]

Η συμμετοχή μας απέτρεψε περαιτέρω επαχθή μέτρα και βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστική η αλλαγή της ρύθμισης του μνημονίου που προέβλεπε πως οι πόροι ενδεχόμενης υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων θα διοχετεύονταν 100% στο λογαριασμό εξόφλησης του χρέους. Για πρώτη φορά, από την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, ετέθη άμεσα το κοινωνικό ζήτημα και ιεραρχήθηκε ως εξίσου σημαντικό με το ζήτημα του χρέους.

[…]

Δεν κρύβουμε ότι δεν συμφωνούμε με όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση αυτούς τους 9 μήνες. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Υπάρχουν πλευρές της ασκούμενης πολιτικής που δεν μας εκφράζουν και οι διαφωνίες μας διατυπώνονται με καθαρό και δημόσιο τρόπο.
Θέτουμε βεβαίως σε προτεραιότητα τον μείζονα στόχο, που είναι η σταθερότητα στη χώρα.

 

Για την κρίση:

Γνωρίζω τις κοινωνικές συνθήκες. Γνωρίζω ότι ο παλμός της κοινωνίας χτυπά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία που πασχίζουν να ανταποκριθούν στο αίτημα για υγειονομική περίθαλψη. Γνωρίζω ότι οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι στριμώχνονται σε ουρές για να διευθετήσουν υποθέσεις τους με το δημόσιο. Γνωρίζω πως πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Γνωρίζω ότι πολλοί φέτος δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την θέρμανσή τους.
Είναι μια εικόνα που πληγώνει.

Αυτή η κατάσταση, σωρευτικό αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρέος της κυβέρνησης είναι να την αλλάξει. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθούν αυτά τα προβλήματα και η αντιμετώπιση τους στο κέντρο του κυβερνητικού έργου.
Το πρώτο εννεάμηνο της κυβερνητικής θητείας, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας. Τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική σταθεροποίηση και τη συντεταγμένη κοινωνική ανασυγκρότηση. Υπάρχει δρόμος μπροστά μας για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια.

Για τη ΝΔ:

Με τη Νέα Δημοκρατία έχουμε σημαντικές διαφορές σε πολλά θέματα, όπως, για παράδειγμα, η ιθαγένεια, οι επιτάξεις υπηρεσιών και εργαζομένων, η επικοινωνιακή στρατηγική της έντασης, η αντίληψη για την ανάπτυξη. Είναι αυτονόητο ότι δίνουμε τη μάχη να μην ανοίγονται ζητήματα μονοκομματικής ατζέντας, ειδικά όταν αυτά δεν αφορούν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας.

 

Για το ΠΑΣΟΚ:

Με το ΠΑΣΟΚ επίσης έχουμε διαφορές που εδράζονται τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Θεωρούμε ότι ως κυβέρνηση που έφερε το μνημόνιο έχει ευθύνες και μάλιστα πολλές. Έχει ευθύνες για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της πολιτικής που άσκησε. Σήμερα, στηρίζοντας μαζί με το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, η συνεργασία μας θα κρίνεται στα συγκεκριμένα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Η αναζήτηση προωθητικών συγκλίσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους είναι για μας ζητούμενο ώστε να προχωρεί αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια τροφοδοτεί την ένταση, επιδιώκει την πόλωση και διατηρεί μια ισοπεδωτική πολεμική στο λόγο του και από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυβερνητική δύναμη. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση.
Όμως οι οβιδιακές αλλαγές των προτάσεων και των θέσεών του, η εύκολη και ανέξοδη ρητορεία, η υιοθέτηση όλων των αιτημάτων, η άρνηση κάθε μεταρρύθμισης, η πολυγλωσσία και η υποσχεσιολογία του, αποτελούν απόδειξη ανύπαρκτης προεργασίας ενός κόμματος που δηλώνει ότι φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα. Μια πολιτική γραμμή χωρίς σταθερές, που εξαρτάται από το ακροατήριο, από τη συγκυρία και υπακούει κυρίως σε επικοινωνιακές στοχεύσεις, δεν μπορεί να είναι αυτή η πρόταση διεξόδου.
Αναλογιστείτε: Η όποια ρεαλιστική στροφή που επιχειρεί ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, εάν και όποτε αυτή λάβει χώρα, είναι ή δεν είναι παραδοχή της δικής μας πολιτικής προσέγγισης; Όσα ασθενώς λέγονται για σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, για προσπάθεια εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και για ανάγκη αναπτυξιακής πορείας δικαιώνουν όσα εμείς υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε.
Είναι λάθος και επικίνδυνη η επιλογή του να στηρίζει την προοπτική του στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη δημαγωγία.

 

Για την Χρυσή Αυγή:

Με κοινή προσπάθεια τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εκφασισμό της κοινωνίας που προωθεί το ναζιστικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή». Η μάχη πρέπει να δοθεί σε πολλά επίπεδα. Σε ιδεολογικό και πολιτικό. Αλλά και με συγκεκριμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας. Προβλήματα που εκμεταλλεύεται για να τροφοδοτείται. Και ο νόμος να εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της.

 

Για τις δυνάμεις της αδράνειας:

Είναι σαφές πως στη χώρα υπάρχουν δυνάμεις της αδράνειας που αντιστέκονται. Δυνάμεις που, να το πω απλά, δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Αυτές οι δυνάμεις έρχονται από το παρελθόν. Είναι τοποθετημένες προνομιακά στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλέγμα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Διατηρούν την ψευδαίσθηση πως μπορούν σήμερα, στο περιβάλλον της τιτάνιας προσπάθειας του ελληνικού λαού, να διαχειρίζονται τα πράγματα με τον τρόπο που είχαν συνηθίσει, εκμεταλλευόμενες την δυσανάλογη πολιτική δύναμη που είχαν. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα που, ενδεχομένως και με δική μας ευθύνη, συνεχίζουν να προσπορίζονται διαφόρων ειδών οφέλη που δεν αντιστοιχούν ούτε στην κατάσταση της χώρας ούτε στην προσπάθεια δίκαιου καταμερισμού των βαρών.
Συμφέροντα που εξυπηρετούν το μερικό έναντι του γενικού καλού. Συμφέροντα επιχειρηματικά που δημιουργούν τεχνητή ζήτηση στο χώρο της υγείας. Καρτέλ που προμηθεύουν το δημόσιο και την αγορά με υπέρογκες τιμές. Συμφέροντα συντεχνιακά που αρνούνται πεισματικά να καταλάβουν πως η εποχή των επιμέρους διευθετήσεων παίρνει τέλος. Που αδυνατούν να καταλάβουν πως ήρθε ο καιρός της πολιτικής που υπερασπίζεται το δημόσιο και συλλογικό συμφέρον.
Τα συμφέροντα αυτά πριμοδοτούν με τις πράξεις τους τις πολιτικές των οριζόντιων περικοπών σε βάρος των γνωστών υποζυγίων.
Δεν μπορούν δημόσιες υπηρεσίες να μην ανταποκρίνονται σε οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας και να μην συνεργάζονται με στόχο την προώθηση αναδιαρθρώσεων.
Δεν μπορούν οι τράπεζες να καθυστερούν την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που η ρευστότητα είναι κύριο πρόβλημα της αγοράς.
Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση. Ούτε εφησυχασμό, ούτε μάχες χαρακωμάτων και οπισθοφυλακών.

[…] Δεν θα αφήσουμε τη δράση αυτών των δυνάμεων να δημιουργήσει κίνδυνο και στην ίδια την πορεία της χώρας. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και εκτελεστικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δραστηριοποιηθεί όλο το πολιτικό σύστημα.

 

Για τους Νέους και τις Νέες:

Αναφέρομαι στους νέους της χώρας μας. Στους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους, στους νέους ανέργους. Στους νέους μας που δίνουν τη δική τους μάχη στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
Το μυαλό μας, ο νους μας είναι σε αυτούς. Γνωρίζουμε πως το διάστημα αυτό που συμμετέχουμε στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, τα όσα έχουν επιτευχθεί, δεν είναι αρκετά, είναι λίγα για ένα νέο άνθρωπο. Απευθυνόμενος σε αυτούς ακριβώς, θέλω να τους πώ:
Έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Ξέρουμε τις δυσκολίες. Ξέρουμε πως το προσωπικό σχέδιο της ζωής σας έχει ανατραπεί. Πως οι δρόμοι φαίνονται κλειστοί. Κατανοούμε την δυσαρέσκειά σας για τα σημερινά δεδομένα.
Γνωρίζουμε τις δυνατότητές σας.
Θέλω να ξέρετε πως αυτή η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι εύκολη – δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Είναι μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια. Πολλές φορές είναι δελεαστικές οι φωνές του λαϊκισμού, του ανορθολογισμού, της ανεδαφικής επαναστατικότητας, του θυμού και της αγανάκτησης. Ποιό όμως το όφελος των ωραίων λόγων αν το τέλος του δρόμου οδηγεί σε κατάρρευση;
Δεν υποσχόμαστε – πώς θα μπορούσαμε άλλωστε – οτι υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής που είχαμε πριν ξεσπάσει η κρίση. Όποιος σας το υπόσχεται αυτό λέει ψέματα. Μπορούμε να σας υποσχεθούμε όμως πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από αυτό που ζούμε σήμερα όλοι μας. Εργαζόμαστε για ένα πρόγραμμα που με επίκεντρο την ανάπτυξη θα ανοίξει δρόμους για να εκφράσετε την επιστημονική και παραγωγική ζωντάνια σας.
Εσείς η γενιά του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, της διεθνοποιημένης επικοινωνίας, εσείς θα είσθε η καταλυτική κοινωνική δύναμη της θέσης της χώρας σε νέα τροχιά.

 

Για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού:

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμος και κρίσιμος ο διαχωρισμός των εννοιών συνεργασία και συγχώνευση. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι, όπως προανέφερα, ανοιχτή σε συνεργασίες και το απέδειξε. Μια πρόταση αντίθετα, που συσκοτίζει τη διαφορά μεταξύ της κομματικής συγχώνευσης και της πολιτικής συμμαχιών που μπορεί να έχει ένα αυτόνομο κόμμα, το αντιμετωπίζει εργαλειακά και υποτιμά τους ανθρώπους και τις ιδέες τους. Προωθεί μια σύγκλιση «από τα πάνω» όχι ως όραμα που κινητοποιεί αλλά ως επιβαλλόμενη «βούληση».
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι καθαρή. Επιδιώκει τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την πολιτική συσπείρωση ενός αστερισμού κινήσεων και προσώπων στη βάση της φυσιογνωμίας και του πολιτικού περιεχομένου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει τη συγκρότηση μιας στρατηγικής συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτουν πολιτικές και καθεστηκυίες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση. Η συμμαχία αυτή θα οικοδομείται μέσα στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα.

Λέω πολλές φορές ότι η ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, η ανάγκη της κοινωνίας να υπάρξει μια ισχυρή ευρύτερη Αριστερά, στενά δεμένη με την Οικολογία, με τους Αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους δημοκρατικούς μεταρρυθμιστές ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ούτε με κινήσεις Κορυφής, ούτε με συγκολλήσεις. Πολύ περισσότερο δε θα γίνει με φιλολογία προφορική ή γραπτή.

 

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ: http://wp.me/p1yIrE-1f7

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s