Τζον Κέρι: Ζητά άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Είναι σημαντική για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να αποκαταστήσει γρήγορα και πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες μετά από τρία χρόνια ψυχρότητας βρίσκονται σε δρόμο εξομάλυνσης. Προσεκτικά τα βήματα της Τουρκίας που ζητά και και ανταλλάγματα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου (με τον οποίο έχει τακτικότατες συνομιλίες, αποκάλυψε), ο Κέρι εξήγησε στις δηλώσεις του ότι η τουρκοϊσραηλινή συνεργασία θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή.

Η σχέση των δύο χωρών «είναι σημαντική για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και κρίσιμης σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε δίνοντας το στίγμα της στάσης της Ουάσιγκτον σε σχέση με τους δύο πολύ στενούς συμμάχους της.

Το σημαντικό, όπως τόνισε, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αποζημιώσεις από την ισραηλινή πλευρά και να γίνει και πάλι η ανταλλαγή πρεσβευτών και όχι οι ΗΠΑ να θέσουν «όρους και χρονοδιαγράμματα».

Παραταύτα το αίτημα-απάντηση της Τουρκίας είναι πρώτα να τερματιστεί μια και για πάντα κάθε μορφής εμπάργκο του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων.

Διαπράχθηκε επιθετική ενέργεια και πρέπει να υπάρξει λογοδοσία από μέρους του Ισραήλ υπογράμμισε ο Αχ.Νταβούτογλου κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας το μήνυμα ότι η χώρα του θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

Η αποζημίωση των θυμάτων φαίνεται ότι είναι για την Τουρκία άλλο ένα αγκάθι στη προσέγγιση με το Ισραήλ. Οι συνομιλίες για το ζήτημα προγραμματίζεται να αρχίσουν αυτήν την εβδομάδα.

Το περιστατικό του πλοίου Mavi Marmara, όταν το Μάιο του 2010 ισραηλινοί κομάντο αποβιβάστηκαν στο πλοίο και σκότωσαν εννέα Τούρκους όταν άνοιξαν πυρ, πάγωσε απότομα τις ως τότε στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Προσφάτως και με την βοήθεια των ΗΠΑ οι δύο πλευρές πλησίασαν ξανά η μία την άλλη με τους δύο πρωθυπουργούς, Ερντογάν και Νετανιάχου να έχουν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο ισραηλινός ηγέτης ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και υποσχέθηκε να καταβληθούν αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός επαίνεσε την Τουρκία για τη γενναιοδωρία που δείχνει στο θέμα των Σύρων προσφύγων (σχεδόν 180.000 είναι στο έδαφος της) και για το ότι κρατά τα σύνορα ανοιχτά παρά το μεγάλο κύμα που έρχεται προς αυτήν.

ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για μία ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.

Στο Ισραήλ με το βλέμμα στο Ιράν

Η Τουρκία είναι ο πρώτος σταθμός του Κέρι σε 10ήμερη περιοδεία σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Ασία.

Αργότερα την Κυριακή μεταβαίνει στο Ισραήλ και στη Παλαιστινιακή Αρχή.

Οι συνομιλίες στο Ισραήλ θα καλύψουν το ζήτημα του Ιράν, ένα κοινού ενδιαφέροντος πρόβλημα που παραμένει ανοιχτό, παρά τις συνεχείς συνομιλίες των δυτικών χωρών με την Τεχεράνη που, από την πλευρά της, δεν κάνει πίσω.

Πάντως, είπε ο Κέρι από την Τουρκία, η πόρτα είναι ανοιχτή για συμφωνία διαμέσου διαπραγματεύσεων, αν και το βάρος πέφτει στην πλευρά του Ιράν.

«Δεν είναι μία διαδικασία χωρίς τέλος. Η διπλωματία είναι δύσκολο έργο και χρειάζεται υπομονή», είπε.

http://www.tovima.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s