Νομισματικές εντάσεις

Του Άρη Γ. Πολλάτου

coffeecupΗ κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ανακοίνωσε το διπλασιασμό της νομισματικής της βάσης προκαλώντας σοκ στις αγορές.

Η απόφασή της, διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου της σε κρατικά ομόλογα για την επόμενη διετία, στοχεύει στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Η έκταση των αλλαγών που προωθεί ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, έχοντας εξασφαλίσει την ομόφωνη στήριξη του διοικητικού της συμβουλίου, προκάλεσε μεγάλη πτώση του γεν και ώθησαν την απόδοση των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Για να επιτύχει το νέο στόχο της για πληθωρισμό 2%, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα διπλασιάσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων την επόμενη διετία και θα διπλασιάσει τη νομισματική της βάση μέχρι το τέλος του 2014, σε σχέση με αυτό του 2012.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε συνδυασμό με τη νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ και της Αγγλίας, φέρνει με επιθετικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη τη ριζική μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι πολιτικές ύφεσης και υψηλής ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την αδυναμία ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, παγιώνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου σε de facto δύο ζώνες.

Υπάρχει άραγε ένα νέο σημείο ισορροπίας και συμβιβασμού μεταξύ Βορρά και Νότου για την ανάσχεση της ύφεσης; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα και για την αποφυγή ενός νέου νομισματικού πολέμου υποτιμήσεων, η ΕΚΤ χρειάζεται να δημιουργήσει «νέο χρήμα». Το «νέο χρήμα»  μπορεί να είναι με τη μορφή αναπτυξιακών ευρωομολόγων ειδικού σκοπού για επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία.

Οι χώρες του Νότου έχουν υπερβεί τα όρια των αντοχών τους απέναντι στην ύφεση και την ανεργία, και τώρα ο Βορράς χρειάζεται να δοκιμάσει και εκείνος με τη σειρά του τα δικά του όρια απέναντι στον πληθωρισμό.  Ο ιστορικός φόβος της Γερμανίας απέναντι στον υπερπληθωρισμό μπορεί να μετριαστεί με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα ρευστότητας κατά βούληση για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η υποτίμηση του γεν και ενδεχομένως και άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων του ευρώ, σε συνδυασμό με την άκαμπτη στάση της Γερμανίας, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της κυρίαρχης θέσης της Γερμανίας στην κινεζική αγορά. Αρκεί αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο για αλλαγή στάσης της Γερμανίας στην ευρωζώνη; Οι χώρες του Νότου με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ – Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία – είναι σε θέση να ενισχύσουν το κίνητρο συναίνεσης με την Γερμανία για την αμοιβαία και επωφελή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα που για πρώτη φορά μετά από περίπου 45 χρόνια (Μάιος 1968) κατέγραψε αρνητικό πληθωρισμό (-0,2% το Μάρτιο), χρειάζεται τώρα όσο ποτέ να καλλιεργήσει και να μεταδώσει αυτήν την ιδέα της άμεσης μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, για την αποφυγή της διάσπασης της ευρωζώνης, την ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας.

*Ο Άρης Γ. Πολλάτος έχει σπουδάσει Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά και είναι μέλος της γραμματείας Νέων ΔΗΜΑΡ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s