Βιβλίο: Η Πολιτική Φιλοσοφία της Εποχής μας

d27c63e0-c4d2-4eb7-8ae1-a76a85375e93Ο Will Kymlicka επιχειρεί να αποτυπώσει τις κυρίαρχες τάσεις που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της αγγλοαμερικανικής πολιτικής φιλοσοφίας μετά τη δημοσίευση της Θεωρίας της δικαιοσύνης του Rawls, και να συνδιαλεχθεί με τις θεωρητικές αντιπαραθέσεις που πυροδότησε. Εκλαμβάνει τον John Rawls ως το σημείο επανεκκίνησης της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, αντιμετωπίζει την πολιτική θεωρία εντός του ευρύτερου πλαισίου της ηθικής φιλοσοφίας, και υιοθετεί μια θεματική προσέγγιση της πολιτικής φιλοσοφίας την οποία αναδιαστέλλει στην ιστορία της. Ο Kymlicka πιστεύει ότι η μεθοδολογία αποτυπώνεται εξ ορισμού στις ερευνητικές επιλογές και δεν είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε οπτική της ουσιαστικής θεωρίας που υιοθετούμε. Καταπιάνεται με τα ουσιαστικά προβλήματα της πολιτικής θεωρίας και μιλάει ελάχιστα για ζητήματα μεθόδου. Με μία έννοια αυτό είναι εύλογο: η μεγάλη άνθηση της πολιτικής φιλοσοφίας τις τελευταίες δεκαετίες έθεσε στο περιθώριο τις μεθοδολογικές ανησυχίες, οι οποίες συνήθως αναζωπυρώνονται όταν υπάρχει στασιμότητα στην ουσιαστική έρευνα. Θεματικά φέρνει στην καρδιά της πολιτικής θεωρίας ζητήματα μέχρι πρότινος παραμελημένα, όπως ο φεμινισμός, ενώ επίσης καινοτομεί συνδέοντας τα φιλελεύθερα ιδεώδη με ρεύματα όπως ο εθνικισμός και η πολιτισμική διαφορά. Το βιβλίο του Kymlicka, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο συναφές εγχείρημα, αντικατοπτρίζει το πνεύμα και το κλίμα των σύγχρονων συζητήσεων στην πολιτική φιλοσοφία.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

O Γουίλ Κίμλικα σπούδασε φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο Queen’s University του Oντάριο στον Καναδά. Διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης είναι σήμερα καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας στο Queen’s University.
Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και τιμήθηκε με το βραβείο Killam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s