Οι Φοιτητές της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις φοιτητικές εκλογές

Οι φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται κάθε χρόνο αποτελούν μέσο πολιτικής έκφρασης των σπουδαστών και συμμετοχής τους στις συλλογικές διαδικασίες του πανεπιστημίου. Φέτος, οι φοιτητές κλήθηκαν να δώσουν το στίγμα τους σε μια περίοδο έντονης πολιτικής, κοινωνικής και φυσικά οικονομικής κρίσης. Τα παραπάνω φαινόμενα εμφανίζονται και μέσα στα Πανεπιστήμια περισσότερο από ποτέ, καθώς αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι για μια ακόμα φορά απογοητευτικά. Η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές είναι χαμηλή και σε καμιά περίπτωση τέτοια ώστε να αυξηθεί το κύρος και η επιρροή των φοιτητικών συλλόγων στα ανώτατα ιδρύματα. Φυσικά η αδυναμία συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια σε κοινά αποτελέσματα είναι αναμενόμενη κάθε χρονιά και ενδεικτική της απαξίωσης του φοιτητικού συνδικαλισμού. Όσο για τους συσχετισμούς, λιγότερο ή περισσότερο παραμένουν οι ίδιοι, με πρωτοκαθεδρία της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στις περισσότερες σχολές. Ίσως οι υπόλοιποι θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί συμβαίνει αυτό ακόμα και σε περίοδο έντονων κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων. Η απαξίωση του ίδιου του φοιτητικού συνδικαλισμού από τις παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που καλύπτουν την ιδεολογική τους ένδεια με λυκοφιλικές σχέσεις, έχει οδηγήσει σε αδιαφορία τη μεγάλη μάζα των φοιτητών απέναντι στο φοιτητικό συνδικαλισμό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμείς, ως φοιτητές της Δημοκρατικής Αριστεράς τασσόμαστε σταθερά υπέρ της υγειούς πολιτικής έκφρασης των φοιτητών, καταδικάζοντας παράλληλα τα κακώς κείμενα του υπάρχοντος συστήματος. Ιδιαίτερα, θεωρούμε τη διαφθορά μεταξύ παρατάξεων και μερίδας καθηγητών μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες των πανεπιστημίων και μια από τις κυριότερες αιτίες υποβάθμισης τους. Επιπλέον, τα οργανωτικά κενά των πανεπιστημίων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις παρατάξεις και συνδιαλλαγής με τους φοιτητές. Αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε την εποχή όπου η πολιτική θα ασκείται με προτάσεις και όχι προσφέροντας στους φοιτητές θέση σε πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια και «αποδράσεις» στο Bansko και στη Μύκονο. Επίσης, επιδιώκουμε μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες θα γίνονται με κύριο γνώμονα τον φοιτητή και την αναβάθμιση των σπουδών του. Θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυση της έρευνας και της συνεργασίας πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, κάτι που θα βοηθήσει και την εξωστρέφεια τους. Ακόμα, πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση ιδρυμάτων και διδακτικού προσωπικού πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε μια σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Προβληματιζόμαστε σοβαρά από τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών που συνειδητά απέχουν από τις διαδικασίες συμμετοχής τους στα κοινά του Πανεπιστημίου, όχι μόνο στις φοιτητικές εκλογές αλλά και στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε λύσεις για την βελτίωση της λειτουργίας των σημερινών θεσμών και θεωρούμε απολύτως αναγκαία την ουσιαστική συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Οραματιζόμαστε μια Σύγχρονη-Προοδευτική-Ευρωπαϊκή παιδεία και αυτή θα διεκδικήσουμε για τα Πανεπιστήμια μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s