Ιταλία: Παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Την παραίτησή της υπέβαλε ολόκληρη η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, μαζί με το γραμματέα, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μετά την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα», μπαίνει σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης και οι περισσότεροι ιταλοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνδυνο διάσπασης, και ορισμένοι, μάλιστα αναφέρονται στην πιθανότητα να χωριστεί το κόμμα ακόμη και σε τρεις νέες πολιτικές δυνάμεις: μια προοδευτική -κεντρώα, μια σοσιαλδημοκρατική και μια ακραιφνώς αριστερή.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι κινήσεις του τριανταοκτάχρονου δημάρχου της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι τώρα εθεωρείτο κύριος αντίπαλος του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και έχει δηλώσει ανοικτά ότι στοχεύει στην ηγεσία του κόμματος.
Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί αποχώρησής του, ο δεύτερος γραμματέας του κόμματος Ενρίκο Λέτα παρέμεινε τελικά στη θέση του.
Θεωρείται δύσκολο όμως να καταφέρει να ηγηθεί μόνος του κόμματος μέχρι το επόμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πρόκειται να συγκληθεί μάλλον τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε είναι πιθανό να συσταθεί ένα είδος «διευθυντηρίου» που θα προσπαθήσει να αναλάβει την καθοδήγηση της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Είναι σαφές πάντως ότι το «Δημοκρατικό Κόμμα» ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση της χώρας, με σαφέστατα αποδυναμωμένο «προφίλ», καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει τους Φράνκο Μαρίνι και Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας, δεν κέρδισε τη μάχη που είχε δώσει μέσω του Μπερσάνι για να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συγχρόνως αμφισβητείται από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του που μπορεί να μετακινηθούν προς τον Μπέπε Γκρίλο.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης θεωρείται το σχόλιο του πρώην προέδρου της γερουσίας Φράνκο Μαρίνι, τον οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:
“Συνέβησαν πράγματα χυδαία και άδικα. Το κόμμα μας έχασε όλη του την αξιοπιστία και πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να την ξαναβρεί», δήλωσε ο Μαρίνι σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

Πηγή: http://www.metarithmisi.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s