Φ. Κουβέλης: «Κίνδυνος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η λιτότητα»

kouvelisΣυνέντευξη Τύπου προς στους Έλληνες ανταποκριτές παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουβέλης έκανε δηλώσεις για τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη βελγική πρωτεύουσα και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ακολουθεί το κείμενο της συνοπτικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ:

Η επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες έγινε για να προωθήσουμε τις υποθέσεις της χώρας και των Ελλήνων που δοκιμάζονται. Των Ελλήνων που μάχονται για να βγάλουν πέρα και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να σταθεί η χώρα όρθια.

Συναντηθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τον κ. Μπαρόζο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Επιτρόπους κ. Δαμανάκη, κ.κ Άντορ και Χαν, τον κ. Σουλτς πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κ. Σβόμποτα πρόεδρο της ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προοδευτική συμμαχία δημοκρατών και σοσιαλιστών.

Εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη λογική λιτότητας που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά επικίνδυνη. Οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση. Αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί μεγάλους κίνδυνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Διατυπώσαμε την κατηγορηματική μας θέση ότι ήρθε η ώρα αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν. Η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι πλέον η μόνη διέξοδος. Η προώθηση με γοργά βήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, είναι η μόνη στρατηγική με προοπτική για την Ευρώπη. Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Και αυτή η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να γίνει με την ουσιαστική λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την ισότιμη σχέση μεταξύ των κρατών. Διαφορετικά ο εθνοκεντρισμός και οι κρατικοί ηγεμονισμοί θα οδηγήσουν τη διαδικασία της ενοποίησης σε αδιέξοδο.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί αναγκαία την προώθηση κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του ευρύτερου πολιτικού φάσματος που υποστηρίζουν την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αναγκαία, πολύ περισσότερο μαζί με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου και την Εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήρθαμε για να ακούσουμε αλλά κυρίως για να πούμε.

Να μεταφέρουμε την απαίτηση του ελληνικού λαού η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής να γίνει στο πλαίσιο και με πνεύμα εταιρικής σχέσης, κοινής προσπάθειας και όχι επιβολής.

Να μεταφέρουμε τη θέληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και την απαίτηση του οι θυσίες του να μην πάμε χαμένες. Την απαίτηση του η προσαρμογή αυτή να μην χαθεί σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής.

Τονίσαμε στους συνομιλητές μας ότι στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. Πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία. Πρέπει επειγόντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και συμπληρώσεις με μέτρα που απαντούν στην οξεία κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας.

Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Τονίσαμε ότι η στοχευμένη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών , στη βελτίωση της καταναλωτικής δυνατότητας και στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς.

Ζητήσαμε την υποστήριξη της ανάπτυξης. Την αύξηση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού κρατικής ενίσχυσης (κανονισμός De Minimis ) που δύναται να λάβει μια νομική μορφή , που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά έτος Στην αύξηση και καλύτερη διοχέτευση της χρηματοδοτικής υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βεβαίως την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη χώρας μας.

Αναδείξαμε τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις που καταθέσαμε στην ελληνική κυβέρνηση και ζητήσαμε τη στήριξη των αρμοδίων Κοινοτικών αρχών για την υπέρβαση γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη χρηματοδότηση των ενεργειών που πρέπει να παρουσιάσει και θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικά σταθήκαμε στα εξής

– Πρόγραμμα ένταξης των ανέργων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα

– Μέτρα σχολικής σίτισης και σίτισης του φτωχού πληθυσμού. Μέτρα πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομική περίθαλψη

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Για όλα αυτά ζητήσαμε την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων. Αυτό συγκεκριμένα αφορά:

– Ταχύτατη χρηματοδότηση δράσεων για τους νέους μέσα από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων

– Διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο ποσοστό του 95%

– Υψηλότερη προκαταβολή στις αρχές του 2014 από τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020

– Ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Για την Ελλάδα το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό πρέπει να κατανοήσουν και άλλες δυνάμεις στη Ελλάδα και να συμβάλλουμε όλοι στην προώθηση μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης , στη διαμόρφωση του οποίου πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ερ: Κύριε πρόεδρε έχει υπάρξει εμπλοκή με τον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη;

Απ: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί.

Ερ: Κύριε πρόεδρε από τις επαφές που είχατε με τον κ. Μπαρόζο, αλλά και με τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους θεωρείτε ότι κάτι αλλάζει, ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική χαλάρωσης της λιτότητας;

Απ: Αποκόμισα την εντύπωση, αλλά θα σας έλεγα και τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας. Όχι μόνο ο κ. Μπαρόζο, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντηση, δείχνουν να κατανοούν ότι η πολιτική της λιτότητας τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο και το αδιέξοδο. Αυτό είναι θετικό, είναι σημαντικό. Απομένει αυτό που διατυπώθηκε ως άποψη στις συναντήσεις που είχα, να υπάρξει και συγκεκριμένη εφαρμοσμένη πολιτική της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την πολιτική, εάν η Ευρώπη παραμείνει στη λογική της λιτότητας και της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν παραμείνει μακριά από ουσιαστικές αναπτυξιακές διαδικασίες και εντέλει αν παραμείνει μακριά από την οικονομική της ενοποίηση, φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει τριγμούς. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τριγμούς. Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, είναι το κατεξοχήν πρόσφορο πεδίο για τους λαούς της Ευρώπης.

Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με τον Γιοχάνες Χαν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Αυστριακό Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης δήλωσε τα εξής:

«Με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, τον κύριο Χαν, συζητήσαμε ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την ανάπτυξη στη χώρα μας. Επισήμανα την ανάγκη να διατηρηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης στο επίπεδο του 95%, καθώς και η όποια ανάπτυξη να συνδεθεί με τα ζητήματα της απασχόλησης.

Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη προκαταβολή από τα χρήματα που αφορούν στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο τη περιόδου 2014-2020.

Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει αναπτυξιακά. Μας χρειάζονται αυτά τα κονδύλια και θέλω να πιστεύω ότι πράγματι θα αντιμετωπισθούν κατά το πως αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, αναφορικά με το πολύ σημαντικό μέγεθος που λέγεται ανάπτυξη».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s