Νομοσχέδιο-μπλόκο στον ρατσισμό

Τι θα προβλέπει για πολιτικά πρόσωπα και κόμματα

16356_1Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο, βελτιωμένο και αυστηρότερο, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που είχαν προσπαθήσει να περάσουν στο παρελθόν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου για «την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Πρόσφατα η ελληνική πλευρά δέχθηκε στο εξωτερικό οχλήσεις για την καθυστέρηση συμμόρφωσης με την ανησυχητική διαπίστωση των αρμοδίων Ευρωπαίων παραγόντων ότι αυξάνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά και η δύναμη εξτρεμιστικών κομμάτων που απηχούν τέτοιου είδους επικίνδυνες αντιλήψεις.

Το νομοσχέδιο των Καστανίδη και Παπαϊωάννου είχε «μπλοκαριστεί» με αντιρρήσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή, που έφθαναν μέχρι και σε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να οδηγεί σε κυρώσεις την ελευθερία της έκφρασης μολονότι διαβεβαιωνόταν ρητά στην αιτιολογική έκθεση ότι δεν τιμωρείται σε καμία περίπτωση η απλή έκφραση γνώμης ούτε οι απόψεις σε βάρος λαθρομεταναστών, παρά μόνο η υποκίνηση και παρότρυνση σε βιαιοπραγίες εναντίον διαφόρων ατόμων για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς κ.λπ.

Με βάση τις εμπειρίες της τελευταίες διετίας από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αιτιάσεις, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης θα έχει σύντομα στα χέρια του ένα βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό, νομοσχέδιο, που θα επεξεργαστεί με τον υπουργό Α. Ρουπακιώτη για να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο τη συνολικότερη αποδοχή του.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια (και διά του Τύπου, του Διαδικτύου κ.λπ.) προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό (ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα πρόσωπα αυτά ή ομάδες προσώπων).

Παράλληλα προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και για όποιον εγκωμιάζει δημόσια ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, με γνώμονα διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, εθνοτικές κ.λπ. και με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες, εχθροπάθεια κ.λπ.

Οι ποινικές κυρώσεις ξεκινούν από φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών, αλλά μπορεί να φθάνουν και υψηλότερα (γίνονται σκέψεις για ποινές έως 6 έτη) εφόσον επακολούθησε η τέλεση βιαιοπραγιών κ.λπ. με τσουχτερά πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που θα τιμωρούνται και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (πιθανότατα 1 έτους).

Στην περίπτωση που δράστης είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής) μια τέτοια συμπεριφορά θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και, σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και συνεπώς την έκπτωση από τη βουλευτική έδρα. Αν μάλιστα τέτοιες ενέργειες που παρακινούν σε βιαιοπραγίες γίνονται από αρχηγό κόμματος, τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s