Φ. Κουβέλης: «Εκτός ευρώ σημαίνει ακραία φτώχεια»

Κατά των «εθνικών» λύσεων που θα σηματοδοτήσουν οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, και υπέρ της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης, για να διατηρήσει τον καθοριστικό ρόλο της στον νέο παγκόσμιο ανταγωνισμό, τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ποιος δρόμος για την Ευρώπη;» που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ απόψε στο Γκάζι.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η γερμανικής έμπνευσης συνταγή «πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και μετά ανάπτυξη» έχει βρει τα όριά της. Η απάντηση, κατά τον κ. Κουβέλη, είναι ο συνδυασμός της δημοσιονομικής σταθεροποίησης με την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέπτυξε συνολικό σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Όπως σημείωσε, πρωτίστως απαιτείται η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, η οποία πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλλαγής των συνθηκών στην Ευρώπη και όχι η λογική των «διαφορετικών ταχυτήτων» και της «μεταβλητής γεωμετρίας». Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη δήλωση του Ζακ Ντελόρ «η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι η απάντηση σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς όρια και κανόνες», τόνισε ότι το ραγδαία εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον, δεν προσφέρεται για μοναχικές πορείες. Για «μικρούς – μοναχικούς εθνικούς καβαλάρηδες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε -με την επιμονή της Γερμανίας- αποδείχθηκε ότι δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Σήμερα είναι, πλέον, εξαιρετικά εμφανή και αναγνωρίσιμα τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα. Αφορούν, πρωτίστως, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες υποβαθμίζονται με ύφεση, ανεργία και μείωση εισοδημάτων, αλλά επεκτείνονται και στον «κεντρικό πυρήνα» της ευρωζώνης».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις, θα μεγαλώσει το χάσμα Βορρά -Νότου, θα τροφοδοτηθεί η διάσπαση της ευρωζώνης και εν τέλει θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Οι χώρες του Νότου με το υφιστάμενο γερμανικής έμπνευσης μείγμα οικονομικής πολιτικής, ασφυκτιούν σε μία “γερμανική Ευρώπη”. Μία επανεθνικοποίηση, υπό τον φόβο των Βορείων ότι τα λεφτά των χωρών τους θα πηγαίνουν στις φτωχές χώρες ή υπό την εύλογη ανησυχία των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι μειώνονται οι δυνατότητες αυτοκαθορισμού τους, θα είναι καταστροφική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ενοποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών, φορολογική εναρμόνιση, αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι «ο δρόμος εκτός ευρώ θα σήμαινε δραματικό σκηνικό ακραίας φτώχειας και γιʼ αυτό θεωρούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, παρʼ όλες τις συγκυριακές δυσκολίες, καθοριστικής σημασίας, και δεν θέλουμε να τεθεί σε οποιοδήποτε “ρίσκο”».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού, που ενισχύεται από τον κάθε είδους δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Όπως ανέφερε, διαμορφώνεται ένα κλίμα που ενισχύει την αναζήτηση προστασίας σε μία παρωχημένη και αδιέξοδη εθνική περιχαράκωση και ευνοεί την ξενοφοβία και την άνοδο της άκρας δεξιάς.

«Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σαφώς τοποθετημένη στη “διαπραγμάτευση εντός του ευρώ” εν γνώσει των δομικών προβλημάτων της και των πολιτικών διαφορών που έχουμε σε σχέση με αυτήν. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους πολίτες της», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s