Άλλη μια νέα μέρα στην Ευρώπη, άλλη μία νέα κινεζική αγορά

Peter Gumbel, business.time.com, 11/6/13

chinaΤο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, ήταν η σειρά των τριών σημαντικών κρασιών Bordeaux: Bon Pasteur, Rolland-Mallet και Bertineau St.-Vincent, να αποκτηθούν από την Goldin Group, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, για άγνωστο ποσό.

Ένα νέο κύμα κινεζικών επενδύσεων είναι σε τροχιά γύρω από τον κόσμο, και η Ευρώπη είναι το σημείο κατάληξης μεγάλου μέρους αυτών των επενδύσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια κινεζικές επιχειρηματικές ομάδες έχουν εξαγοράσει μία σειρά εταιρειών στον κατασκευαστικό και μεταποιητικό τομέα. Από κατασκευαστές περονοφόρων μέχρι οινοποιία, σε Γερμανία, Γαλλία, Η.Β., Σκανδιναβία και αλλού.  Την περασμένη χρονιά οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη έφτασαν τα 12,6 δις δολάρια, αύξηση 21% σε σχέση με το 2011, μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά της Γαλλικής εταιρείας Club Med για 700 εκατ. δολάρια από την Fosun International.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη από το 2006 έως το 2009 τριπλασιάστηκαν και από το 2009 έως το 2011 ξανα-τριπλασιάστηκαν. Τη χρονική στιγμή όπου η Ευρώπη πασχίζει για ανάπτυξη, με αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τον πληθυσμό της σε γενική αναταραχή, η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, όταν οι Αμερικανικές εταιρείες έχουν γίνει όλο και πιο απαισιόδοξες για τις προοπτικές της Ηπείρου.

Φυσικά η Κίνα ενδιαφέρεται και για την Αμερική, όπως δείχνουν οι εξαγορές 4,7 δις δολαρίων στον κλάδο των τροφίμων και η απόκτηση της Smithfield Foods από την Shuanghui International.

Εδώ υπάρχει μία σημαντική στρατηγική αλλαγή στην όλη αυτή δραστηριότητα: οι κινεζικές εταιρείες είναι τώρα πεινασμένες να αποκτήσουν Δυτικές καταναλωτικές μάρκες και τεχνολογίες αιχμής, όχι μόνο φυσικούς πόρους, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κινεζική αγορά.

“Υπήρξε μια μεγάλη αύξηση του κόστους στην Κίνα, και έτσι χωρίς ισχυρό εμπορικό σήμα ή τεχνολογία αιχμής, είναι όλο και πιο δύσκολο [για τις Κινεζικές εταιρείες] να έχουν ένα λογικό περιθώριο κέρδους », λέει ο André Loesekrug-Pietri, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Α Capital. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, επειδή οι Κινέζοι ψάχνουν για τους τομείς που θα τους βοηθήσουν στη διαδικασία της περαιτέρω αστικοποίησης, όπως  οι μεταφορές, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης και τροφίμων.

Αυτή η στρατηγική ενισχύεται και από τις τελευταίες εξαγορές των επιχειρήσεων Smithfield και Club Med από κινεζικές εταιρείες. Δίνεται έμφαση στην εξαγορά διεθνών σημάτων ποιότητας, ώστε οι κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν πιο ανταγωνιστική θέση στην κινεζική αγορά. Για χρόνια, οι Κινέζοι είχαν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε φυσικούς πόρους στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη.

Αλλά ο  Daniel H. Rosen, εμπειρογνώμονας της Κίνας και σύμβουλος της Rhodium Group, περιγράφει τη νέα εστίαση ως «Κινεζική παγκοσμιοποίηση 2.0» και λέει ότι «νέες ροές, όπως επενδύσεις στο εξωτερικό και εξερχόμενο τουρισμό είναι τώρα τα αναπτυσσόμενα παραδοσιακά ρεύματα, ένα σημάδι ότι το επόμενο στάδιο της παγκόσμιας ολοκλήρωσης της Κίνας έφτασε.”

Μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν αποκτηθεί από κινεζικές εταιρείες κατά το παρελθόν έτος είναι εμπορικά σήματα νοικοκυριών όπως τα δημητριακά Weetabix στη Βρετανία, και ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας Bang & Olufsen στη Δανία. (Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη συμφωνία πριν από την Smithfield, ήταν αυτή της Dalian Wanda που εξαγόρασε για 2,6 δις δολάρια την AMC Theatres.) Για τους κινέζους αγοραστές, η αγορά αυτών των καταναλωτικών σημάτων είναι μια προσπάθεια ισχυροποίησης και εξάπλωσης της φήμης τους πίσω στην Κίνα, και τους βοηθά να διαφοροποιηθούν από τον εγχώριο ανταγωνισμό. Αλλά, επιπλέον προσπαθούν να βελτιώσουν τις σημαντικές ικανότητες παραγωγής με την εξαγορά state-of-the-art επιχειρήσεων μηχανημάτων. Η Γερμανία είναι το επίκεντρο των κινεζικών επενδύσεων αυτού του είδους. Κατά το παρελθόν έτος, η Shandong αγόρασε σημαντικό μερίδιο στην Kion Group, ενώ η Sany Heavy Industry Co. εξαγόρασε την Putzmeister και η Hebei Ling Yun αγόρασε μια γερμανική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, την Kiekert.

Αυτό το κύμα των κινεζικών επενδύσεων εξασφαλίζει θέσεις εργασίας τόσο στις ΗΠΑ και όσο και στην Ευρώπη. Στην Putzmeister, για παράδειγμα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% μετά την εξαγορά της από τη Sany, και δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη μακροπρόθεσμη απασχόληση του εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Σε μια εποχή που οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα είναι τεταμένες, οι συγχωνεύσεις προσθέτουν μια νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις, και μεταβάλλουν τις υπάρχουσες αντιλήψεις, ειδικά στην Ευρώπη. Η Γερμανία ειδικότερα πιέζει για μια πιο διαλλακτική στάση στις όποιες διαφορές.

«Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα ρυθμιστικό οπλοστάσιο που λειτουργεί ως εμπόδιο. Αυτό μπορεί να δώσει μία επαρκή εξηγήσει γιατί υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες στην Ευρώπη », δήλωσε ο Loesekrug-Pietri της Α Capital.

Μία σαφής ένδειξη για το πώς η επενδυτική στρατηγική βοηθά να μαλακώσουν οι όποιες εμπορικές διαφορές, είναι η Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των κινεζικών επιχειρήσεων ηλιακών συλλεκτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει τους Κινέζους παραγωγούς για ντάμπινγκ στους ηλιακούς συλλέκτες στην Ευρωπαϊκή αγορά σε τιμές κάτω του κόστους. Ο Karel de Gucht, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ θα ήταν ένα “σοβαρό λάθος”. Υπάρχουν σήμερα περίπου 900 κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, πολύ λιγότερες, σε σύγκριση με τις πάνω από 5.000 γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Ο Όμιλος Rhodium αναμένει ότι μέχρι το 2020 η Ευρώπη θα λάβει 250 με 500 δις δολάρια σωρευτικά από νέες κινεζικές επενδύσεις. Ο Loesekrug-Pietri υποστηρίζει ότι  “οι επενδύσεις από την Κίνα είναι μία κυρίαρχη τάση αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή και οι Κινέζοι έχουν μέχρι στιγμής πολύ μικρή εμπειρία στις διασυνοριακές εξαγορές”.

 

* Μετάφραση στα ελληνικά Α.Γ. Πολλάτος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s