ΕΡΤ: Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ειδησεογραφίας

ertΤο γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του κλεισίματος της ΕΡΤ, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για απόφαση που προκαλεί ένταση στην ελληνική κυβέρνηση.

Την είδηση αναμεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως BBC, France 24, Reuters, Bloomberg, Associated Press, αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αλλά και τα social media.

Associated Press

Το πρακτορείο Associated Press ανάρτησε κείμενο με τίτλο: «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να γλιτώσει χρήματα», στο οποίο αναφέρει ότι «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία».

France24

Το γαλλικό France24 τονίζει ότι η απόφαση ανακοινώθηκε ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση και ενώ οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα.

Wall Street Journal

«Η Ελλάδα τράβηξε την πρίζα του κρατικού καναλιού της και ήταν μεσάνυχτα», γράφει η εφημερίδα “Wall Street Journal” αναδεικνύοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα από τα βασικά θέματα στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Le Monde

«Αυτά δεν έγιναν ούτε στη δικτατορία», σχολιάζει η γαλλική εφημεριδα αναφερόμενη στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ με τη χαρακτηριστική φωτογραφία μιας μαύρης οθόνης με το σήμα “no signal”.  Η “Le Monde” φιλοξενεί δηλώσεις όσων βρέθηκαν χτες το βράδυ στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Liberation

“H Eλλάδα έκλεισε με βίαιο τρόπο τη δημόσια τηλεόραση”, υποστηρίζει στην διαδικτυακή της έκδοση η γαλλική αριστερή εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

BBC

Η είδηση για το «λουκέτο» στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, είναι δεύτερη μετά τα γεγονότα στην Τουρκία στο βρετανικό δίκτυο. Το βρετανικό BBC «φιλοξενεί» την είδηση στην κύρια ηλεκτρονική σελίδα του, με εκτεταμένο ρεπορτάζ από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ. Επιπλέον, παραθέτει τις δηλώσεις της δημοσιγράφου, Οντίν Λιναρδάτου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι, είμαστε θυμωμένοι», δηλώνει στο βρετανικό Μέσο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, «αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ σε μια δημοκρατία, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ένα δημόσιο Μέσο».

Guardian

“Οι δημοσιογράφοι αντιστέκονται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση” , σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα υπό τον τίτλο: “Η Ελλάδα συγκλονίζεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ”.
Ο Guardian φιλοξενεί επίσης στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες από τους δημοσιογράφους που ξενύχτησαν έξω από το κτίριο του ραδιομεγάρου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει “λουκέτο” στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Handelsblatt

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Handelsblatt αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί» επισημαίνει.

La Republica

«H εκκωφαντική  απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων», επισημαίνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα “La Republica”.

«Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας σαν επίδειξη δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s