Καταρχήν συμφωνία στην Ε.Ε. για ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ

Στη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς του κόσμου στοχεύουν ΗΠΑ και ΕΕ

USA_EU_FTAΣε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαιρούνται ο κινηματογράφος, η τηλεόραση και η μουσική βιομηχανία. Πρόκειται για τη λεγόμενη “πολιτιστική εξαίρεση”, για την οποία πίεζε η Γαλλία.

“Δεν μιλώ για νίκη, δότι δεν θέλω να το κάνω. Ξέρετε, στη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι έχω την εντύπωση πως ορισμένες πλευρές διαπραγματεύτηκαν απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε η υπουργός εμπορίου της Γαλλίας.

Με την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά χείρας, ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ξεκινήσει άμεσα με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων». Θα είναι η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο και θα είναι η απάντηση στην όλο και αυξανόμενη πίεση από τις ανερχόμενες αγορές, κυρίως από την Κίνα. Η συμφωνία αναμένεται να προσθέσει 0,5% στο ΑΕΠ της Ε. Ένωσης (€86 δισεκατομμύρια) και 0,4% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (€65 δισεκατομμύρια), μέχρι το 2027, διασφαλίζοντας, παράληλλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Μπαράκ Ομπάμα για αυτό το θέμα θα ξεκινήσουν στη σύνοδο των G8, την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: http://gr.euronews.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s