ΕΡΤ: Μια μικρογραφία

Του Θωμά Τσάτση

Ζούμε το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο των ονείρων μας, το αδιέξοδο των ιδεών μας, το αδιέξοδο της λογικής σκέψης. Βιώνουμε όμως και το αδιέξοδο της κουλτούρας των συνεργασιών, των πολιτικών συνεργασιών και όχι μόνο.

Ας κάνουμε μια απόπειρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Όταν ο Σίμος Κεδίκογλου την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι δύο ημέρες μετά εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και θα άκουγαν με υπομομονή ότι πέραν των άλλων το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ως συνέπεια να μη μεταδίδεται η Κυριακάτικη θεία λειτουργία από την τηλεόραση. Και γι’ αυτό (;) του έκαναν το χατίρι και την Κυριακή έσπευσαν να μεταδώσουν από το “Κόκκινο 105,5” – βοήθειά μας – την Κυριακάτικη θεία λειτουργία ως προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στους πιστούς της Εκκλησίας.

Και όταν έπεσε “μαύρο” στο σήμα της ΕΡΤ, όλοι έσπευσαν να συντονιστούν στην EBU για να την δουν από το Διαδίκτυο. Και όχι μόνο στην EBU αλλά και σε δεκαδες αν όχι εκατοντάδες διαδικτυακές πύλες. Και στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης άρχισαν να κάνουν παρέλαση κάθε λογής “αντιμνημονιακοί”. Μόνο ο Τράγκας δεν πήγε, αυτός έκανε μόνο εκπομπή στον Σκάι, για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και τα άλλα σωματεία ανακοίνωσαν απεργίες, τα κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν ειδήσεις – με εξαίρεση τις εξελίξεις στην ΕΡΤ – οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν για δύο ημέρες. Το περασμένο Σάββατο κυκλοφόρησαν οι περισσότερες, χωρίς κάποια συνέπεια και από τη Δευτέρα όλες – κάποιες με την άδεια της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΡΤ είναι ένα προβληματκό “μαγαζί”. Γιατί ανήκε και ανήκει στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, γιατί οι διευθυντές της εκτελούσαν και εκτελούν εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους εκτελούν τις εντολές των διευθυντών τους και πάει λέγοντας.

Μέχρι πριν από τρία χρόνια στην ΕΡΤ κάποιοι υπέγραφαν συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Κάποιοι έφτιαχναν περιουσίες και κάποιοι φρόντιζαν ενόψει της υποψιότητάς τους στη Βουλή να στέλνουν τηλεοπτικά συνεργεία και στο τελευταίο χωριό της περιοχής τους για να αντλήσουν επιρροή από τους ιθαγενείς που θα έβλεπαν τη φάτσα τους στην τηλεόραση. Με λίγα λόγια η ΕΡΤ, είχε γίνει ένα παραμάγαζο.

Μετά από δεκαετίες λειτουργίας, με νοοτροπίες που δεν έχουν ξεπεραστεί η ΕΡΤ συνέχιζε μέχρι και την περασμένη Τρίτη να παραμένει η αγελάδα που άρμεγαν ποιλιτικοί, συνδικαλιστές, τα ιδιωτικά κανάλια και οι κολλητοί τους. Χωρίς κριτήρια – κανένα μα κανένα κριτήριο – προσλαμβάνονταν κάποιοι και έφευγαν κάποιοι άλλοι, εναλασσόμενοι, ανάλογα με το ποιος βρισκόταν στην εξουσία.

Και έτσι μια μέρα ένας άνθρωπος που ευνοήθηκε από αυτό το σύστημα, που αναδείχθηκε από τον τρόπο που λειτουργούσε η ΕΡΤ αποφάσισε να πάρει το λόγο και να βγει και να πει ότι το “μαγαζί” κλείνει, γιατί είναι χώρος διαφθοράς. Και δεν έστειλε ούτε έναν στον εισαγγελέα.

Η ΕΡΤ, είναι άλλη μια μικρογραφία της χώρας. Δεν ξέρω αν έπρεπε να κλείσει, με αυτό τον τρόπο για να αλλάξει. Ξέρω ότι σίγουρα δεν θα αλλάξει. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έρθουν νέες νοοτροπίες, όχι να αλλάξουν οι παλιές και να κυβερνήσουν τη χώρα. Όταν η ΝΔ, δεν αντέχει τη συγκυβέρνηση και διεκδικεί να είναι η μόνη που αποφασίζει, όταν εκλιπαρεί τη στήριξη των άλλων δύο, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδιαλυθεί και το μόνο που του μένει είναι το τυπικό τέλος, η ΔΗΜΑΡ είναι υποχρεωμένη να πείσει και τους άλλους δύο να αλλάξουν, για να αλλάξει κάτι. Εκείνους που δεν έχουν αντιληφθεί ότι το σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό απ’ το χθες. Και το συλλογικό έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ειναι πιθανόν ότι πρέπει να πείσει και την αξιωματική αντιπολίτευση. Που στη περίπτωση της, το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, είναι περισσότερο από επίκαιρο από ποτέ. Ακόμη και με τον Άνθιμο κατάφεραν να συνομιλήσουν στην προσπάθειά τους να φανούν “συστημικοί”, προσπερνώντας κάθε πιθανό ενδοιασμό του παρελθόντος (και ίσως του μέλλοντος).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s