Παρεμβάσεις ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης για την ΕΡΤ

ert«Λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του θα κλείσουμε την χορωδία που ίδρυσε το 1977;

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίζω το αυτονόητο και να προσπαθώ να εξηγήσω γιατί ο ρόλος της τέχνης και ειδικά της μουσικής είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους»,αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή- παρέμβαση του για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (προσκομίστηκε και στο ΣτΕ), ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο συνθέτης αλλά και οι Κώστας Γαβράς, Ροβήρος Μανθούλης, Τίτος Πατρίκιος, Ρένη Πιττακή, Μαρία Φαραντούρη, Κωνσταντίνος Τσοκαλάς, είναι μερικοί από τους ανθρώπους του Πολιτισμού και της Επιστήμης που διαφωνούν με το κλείσιμο και την κατάργηση της ΕΡΤ.

Για γεγονός που κάνει το γύρο του κόσμου αναφέρει ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ με δηκτικό ύφος παρατηρεί ότι «ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε ένδειξη σεβασμού προς το λαό, δεν είχε το κουράγιο να βγει στην τηλεόραση, να εξηγήσει στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, γιατί το κάνει. Είναι κάτι που το θεωρώ μοναδικό και τελείως απαράδεκτο».

«Αυτό που μπορώ να εκτιμήσω είναι το σοκ που δοκίμασα από την κατάργηση της ΕΡΤ, τη στιγμή ακριβώς που η εθνική ραδιοτηλεόραση είναι το μόνο πολιτιστικό καταφύγιο που έχει απομείνει στον δύστυχο ελληνικό λαό», αναφέρει ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, με θητεία σε διευθυντική θέση στην ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80.

«Ελπίζω να συγκεντρωθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα εμποδίσουν αυτό το αίσχος», σημειώνει ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζοντας το «μαύρο» στις Ερτικές συχνότητες «αισχρή, προδοτική, αντεθνική πράξη».

«Νομίζω ότι όλο αυτό που ζούμε και που θα ζήσουμε είναι μια πράξη ηθικά βάρβαρη, πολιτικά απολύτως ανόητη και νομικά και συνταγματικά τελείως μετέωρη», υποστήριξε ο καθηγητής Φυσικής, Γιώργος Γραμματικάκης.

Για τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ αποτελεί «αψυχολόγητη, ανιστόρητη, πραξικοπηματική τριτοκοσμικού τύπου απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε η κοπή του ομφάλιου λώρου της Δημόσιας Τηλεόρασης».

Καυστικός και ο Τίτος Πατρίκος. «Αντί να λύσουμε το πρόβλημα προσπαθούμε να καταργήσουμε το πρόβλημα. Αυτή η μαυρίλα της Δημόσια Τηλεόρασης μας αφήνει έρμαιους στην παραπληροφόρηση των διάφορων ύποπτων καναλιών που δεν βρίσκουν την ευκαιρία να τροφοδοτούν τον κόσμο με πλαστές και υποβολιμαίες ειδήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ποιητής.

Για «Μεγαλέξανδρους» που κατεβάζουν διακόπτες κάνει λόγο η ηθοποιός Ρένη Πιττακή. ««Μαύρο» στο Θεατρικό Μουσείο. «Μαύρο» στο ΕΚΚΕΒΙ.

Μια Πολιτεία, η οποία χρόνια επαίρεται για το νεοελληνικό πολιτισμό μας, κατεβάζει, κλείνει τους φορείς. Ήταν η σειρά, φαίνεται, της ΕΡΤ. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη».

Άθλιο χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ η Μαρία Φαραντούρη και εκφράζοντας την κατάπληξή της συνέχισε λέγοντας πως «ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν έχει γίνει και γίνεται δυστυχώς σ΄αυτή την πολιτισμένη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν».

Ενοχλημένος επειδή δεν προβλήθηκε η θετική λειτουργία της ΕΡΤ, δηλώνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και θεωρεί θεμελιώδη τον πολιτιστικό ρόλο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην ελληνική κοινωνία.

«Ενημέρωση, πολιτισμός, γενική άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου της χώρας, για όλα αυτά μπορεί να μην πήρε «άριστα», αλλά σε σχέση με όλα τα άλλα κανάλια, με όλες τις άλλες μορφές μαζικής επικοινωνίας, είναι δέκα σκαλιά πιο μπροστά», σημειώνει ο πανεπιστημιακός, ενώ ο ποιητής- στιχουργός Μάνος Ελευθερίου ανήσυχος βλέπει «πρόβλημα της Δημοκρατίας πλέον. Πολύ φοβούμαι μήπως από κάτι τέτοια αρχίζουν οι μεγάλες επαναστάσεις. Μήπως αυτό ξεκινήσει για κάτι χειρότερο που δεν μπορούμε να φανταζόμαστε. Από εκεί ξεκινάνε, από κάτι ελάχιστο! Σκεφτείτε από τι ξεκίνησε αυτό το πράγμα στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη».

Ο σκηνοθέτης- σεναριογράφος Δήμος Αβδελιώδης έκανε λόγο για «μια ανοησία όταν καταλύεται μέσα σε μια στιγμή η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το σήμα της Ελλάδας παγκοσμίως. Και το έκαναν οι ίδιοι οι Έλληνες προς τους Έλληνες» και ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος έδωσε μια άλλη διάσταση.«Υπάρχει-είπε- το στίγμα της ζωής μας στην ΕΡΤ και γι αυτό αισθάνομαι πολύ μεγάλη μοναξιά χωρίς εκείνη».

Αφορμή από τη φράση του Πρωθυπουργού «θα φτιάξουμε δημόσια τηλεόραση», πήρε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και υποστήριξε: «Η τηλεόραση είναι δημόσια είτε είναι κρατική είτε ιδιωτική. Το θέμα είναι της κρατικής τηλεόρασης γιατί πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση».

Πηγή: http://www.tanea.gr, 23/6/13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s