Η ΔΗΜΑΡ εκτός των αρίστων

Του Ρωμανού Οικονομίδη

Ας μην είμαστε κοντόφθαλμοι. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν συνέβη εξαιτίας τεχνικών διαφορών για την ΕΡΤ. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αν και με τον τρόπο που έγινε το κλείσιμο διεγείρει ερωτήματα δημοκρατίας. Την αλήθεια πρέπει να την ψάξουμε βαθύτερα.

Ολοένα και περισσότερο διαφαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα πάλι «δεν βγαίνει» (και σίγουρα όχι λόγω του Μανιτάκη) και ο Σαμαράς έχει δεσμευθεί, πλέον, να παρουσιάσει κάποιο success story. Η κίνηση, λοιπόν, με την ΕΡΤ ίσως είναι η αφετηρία για μία αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτή, η κυβέρνηση στην προσπάθεια της έστω  να πλησιάζει κάποιους στόχους του προγράμματος θα εφαρμόζει οποιοδήποτε μέτρο με τον πιο γρήγορο και συνεπώς επώδυνο τρόπο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση της συμφωνίας ή θα αποφύγει, οριστικά, τη λήψη νέων μέτρων. Αυτό, όμως, απέχει κατά πολύ από την (επανα)διαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την οποία επιδιώκουν οι άλλοι δύο εταίροι. Μάλιστα, μιλάμε για αντικατάσταση όρων οι οποίοι, αποδεδειγμένα, δεν προσφέρουν και όχι για αποφυγή μεταρρυθμίσεων και οικονομικής εξυγίανσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπήρχαν και πολλοί λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί, οι οποίοι συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ψευδείς διαρροές από το Μαξίμου ύστερα από κάθε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και η επιδεικτική περιθωριοποίηση και αδιαφορία για τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Κάπως έτσι, λοιπόν, οδηγηθήκαμε στην αποχώρηση και το εγχείρημα των κυβερνήσεων συνεργασίας, δυστυχώς, να αποτυγχάνει.

Η ΔΗΜΑΡ θα δέχεται πυρά, αυτή τη φορά από τα δεξιά, σχετικά με την ατολμία της μέσα στην κυβέρνηση. Όντως, σε αρκετά θέματα ήμασταν απροετοίμαστοι και σε άλλα στερούμασταν αποφασιστικότητας. Δεν ήταν, όμως, η ΔΗΜΑΡ η μόνη που ασφυκτιούσε μέσα στην κυβέρνηση, Αλλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ . Η ΝΔ , γιατί κάθε φορά που επιχειρούσε να επιβάλλει την ατζέντα της συναντούσε αντιδράσεις και άσχετα αν τις ξεπερνούσε ή όχι προκαλούσε ενδοκυβερνητικές τριβές. Επιπλέον, ήταν φανερό πως δεν συμβάδιζε η διαπραγματευτική της γραμμή απέναντι στην τρόικα με των άλλων δύο εταίρων, με αποκορύφωμα το θέμα των εργασιακών στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού, τα οποία μπήκαν τελευταία στιγμή από το  παράθυρο. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, ήταν φανερό πως πολλές φορές ήταν εγκλωβισμένο μεταξύ των άλλων δύο κομμάτων. Εκ των πραγμάτων αναγκαζόταν να υιοθετήσει όλες τις αρχικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ , αλλά και όλες τις τελικές αποφάσεις της ΝΔ. Αρκετές φορές παινευόταν ο Βενιζέλος ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της τρικομματικής και ίσως να είχε δίκιο. Πιστεύω, όμως, ότι ακολουθούσε λάθος τρόπο για να το επιτύχει, εφόσον κιόλας μιλούσε για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Έκανε την πολιτική επιλογή επί ένα χρόνο να συνομιλεί με τον Σαμαρά για το πώς θα πείθουν τον Κουβέλη να υποχωρεί, αντί να συζητά με τον Κουβέλη για το πώς θα πείθουν τον Σαμαρά (εξαίρεση αποτελεί το αντιρατσιστικό).

Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να διερωτηθεί κάποιος: Αφού τα αίτια της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ είναι βαθύτερα και μεγαλύτερα της ΕΡΤ, γιατί επέλεξε να δράσει τώρα δίνοντας πάτημα σε όσους υποστηρίζουν ότι ετοιμαζόταν να σύρει τη χώρα σε εκλογές με αφορμή τη ραδιοτηλεόραση;; Η απάντηση ίσως κυνική. Δεν αποχωρείς από την κυβέρνηση εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΗΜΑΡ θέλοντας και μη, δίνει χρόνο ανασύνταξης στην κυβέρνηση μέχρι τότε, αλλά πάνω σε μία άλλη πολιτική βάση, την οποία προφανώς αδυνατεί να ακολουθήσει. Εξάλλου, θυμηθείτε ότι μπήκε στην κυβέρνηση όχι για να ακολουθεί, αλλά να προσθέτει τον δικό της τόνο, όποτε αυτό ήταν δυνατό.

Η ΔΗΜΑΡ έκανε μία κομβικής σημασίας επιλογή, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής του κόμματος. Είμαι σίγουρος, ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο, μακριά από λαϊκισμούς, θα αναζητά τις συγκλίσεις με προοδευτικό πρόσημο και θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, επέλεξε άλλο δρόμο συνεχίζοντας να στηρίζει τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα θέτοντας ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Το ποιος έκανε την πιο σωστή επιλογή θα το δείξει ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αναγκαίο να αποφευχθούν ισοπεδωτικές κριτικές και δήθεν προφητικά λόγια.

Advertisements

One thought on “Η ΔΗΜΑΡ εκτός των αρίστων

  1. 1. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ, δεν είχε εξ’ αρχής στρατηγική για τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση, πέρα από το ορθό: “να σωθεί (προσωρινώς) η χώρα” (βλ. έξοδο από Ευρώ, ΕΕ). Αυτό όμως μπορούσε να γίνει με απλή ψήφο εμπιστοσύνης.
    2. Δεν είχε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και όπως έχω ξαναγράψει “έπαιζε αριστερό μπακ”, δηλαδή άμυνα και όχι “αριστερό χαφ ή εξτρέμ”, δηλαδή οργάνωση ή/και επίθεση. Προσπαθούσε να μαζέψει τις υπερβολές, αλλά ελάχιστα (έως καθόλου) δημιουργούσε. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο σπανιότατα τα γκολ πετυχαίνουν οι αμυντικοί!.. Το “έντιμο 4-0” είναι καλύτερο από το 7-0, αλλά απέχει πολύ από τη νίκη, ακόμη και από την ισοπαλία.
    3. Το χειρότερο είναι ότι εγκλωβίστηκε (ακόμη μια φορά) στο να παίζει και λάθος άθλημα και σε ξένο γήπεδο. Θυμάμαι ακόμη (δεκαετία 70) τις αναλύσεις από (σοβαρότατους κατά τα άλλα) συντρόφους, περί του ότι φταίει το μέγεθος του σφυροδρέπανου στην ΑΥΓΗ για την υποπολλαπλάσια κυκλοφορία της σε σχέση με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Τώρα το παίξαμε υπερασπιστές ΟΛΩΝ των ΔΥ, χρήσιμων ή όχι, λαμόγιων ή όχι. Μα ΟΛΟΙ αυτοί έχουν στηρίξει τις “αριστερές” ελπίδες τους αλλού! Στο “αυθεντικό”… Τι τύχη έχει η ΕΨΑ-Κόλα να πείσει ότι είναι καλύτερη από την ΚΟΚΑ-Κόλα;
    4. Επικοινωνιακά; ΜΗΔΕΝ… Με δύο αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς, δεν κατάφερε να απολύσει παρά δύο (2) “επίορκους”, φυλακισμένους από χρόνια, διότι “είχαν σκοτώσει τη μάνα και τον πατέρα τους”!.. Για τους υπόλοιποιυς πηγαινοερχόταν το μπαλάκι, ανάμεσα στο “Μεταρρύθμισης” και το “Δικαιοσύνης”… Συμβολισμός στον “απλό λαό”; Εσείς θα απαντήσετε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s