Η επιστολή παραίτησης του Ξαρχάκου από το Εθνικό Θέατρο

«Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με τον νόμο και τα διεθνώς κρατούντα, η αποστολή ενός Εθνικού Θεάτρου είναι να προάγει μείζονα ζητήματα πολιτισμού, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν άλλοι φορείς. Σε περίοδο μάλιστα μιας βαθιάς πολιτιστικής, και όχι μόνο, κρίσης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που να συμβάλλουν στην υπέρβασή της.

Το στίγμα αυτής της στρατηγικής εξέθεσα στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της 1ης Ιουλίου ε.έ., το οποίο και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή.
Εισηγήθηκα ένα γενικό διάγραμμα αρχών και πολιτικών κατευθύνσεων που θα έπρεπε να αποτελέσει τον οδηγό όλων μας κατά την περίοδο της θητείας μας στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου. Λίγες ημέρες αργότερα πληροφορήθηκα διά του Τύπου ότι έγιναν επιλογές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την κρίσιμη αποστολή ενός Εθνικού Θεάτρου και οι οποίες δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και υιοθέτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ο νόμος ορίζει.
Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που συνεκάλεσα την 16η Ιουλίου έθεσα το ζήτημα του αιφνιδιασμού και της εξωθεσμικής πληροφόρησης αυτών των επιλογών, όπου και διαπίστωσα ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην πλειοψηφία τους δεν ήταν έτοιμα να προβληματιστούν στην κατεύθυνση σκέψης και στρατηγικής την οποία είχα εισηγηθεί και είχε ομόφωνα υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επειδή δεν είμαι επ’ ουδενί διατεθειμένος να προσχωρήσω σε συμβιβασμούς, οι οποίοι τέμνουν στρατηγικές εθνικού χαρακτήρα με συνθέσεις επιμέρους συμφερόντων, αποφάσισα να σας υποβάλω αμετάκλητα την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου».
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s