Βιβλία: Επτά επιλογές για το καλοκαίρι

Φίλιπ Ροθ, «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή», Εκδόσεις Πόλις

ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΕΝΑ ΚΟΥΗ υπόθεση αυτού του βιβλίου διαδραματίζεται στην εποχή του μακαρθισμού.

Η παρακμή της σχέσης του κεντρικού ήρωα με τη σύζυγό του, και ο αμείλικτος τρόπος με τον οποίο ανατέμνει το χαρακτήρα της. Αδύναμη, ευάλωτη, και τραγικά ανώριμη, είναι μια γυναίκα που δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στην κόρη της ούτε στο σύζυγό της.

Όταν βγήκε το βιβλίο, οι κριτικοί στη Βρετανία υποστήριξαν ότι αυτή η ιστορία ήταν βασισμένη στην εμπειρία του Ροθ από το δεύτερο γάμο του με τη γνωστή βρετανίδα ηθοποιό, Κλερ Μπλουμ. Όταν είχε εκδοθεί το επεισοδιακό διαζύγιό τους ύστερα από τέσσερα χρόνια γάμου η Μπλουμ είχε γράψει ένα βιβλίο, το «Leaving a doll’s house» (1996) στο οποίο μιλούσε με τα μελανότερα χρώματα για τον επί δεκαεπτά χρόνια σύντροφό της. Λένε, ότι εκείνος απάντησε δυο χρόνια μετά με αυτό το βιβλίο, στο οποίο απαριθμεί τα χιλιάδες ελαττώματά της. Επειδή όμως μιλάμε για τον Ροθ, τον μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό συγγραφέα, το λεπτομερές ψυχογράφημα που ξεδιπλώνει στις σελίδες του βιβλίου του, αποκαλύπτει εν τέλει μια γυναίκα συμπαθή μέσα στην τρωτότητά της. Ο ίδιος δεν θα το παραδεχόταν ποτέ (it’s fiction! θα αναφωνούσε ενοχλημένος), αλλά κάπως έτσι πήρε την πανηγυρική ρεβάνς χωρίς να χάσει ρανίδα αξιοπρέπειας κάτι που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα για τη συμπαθή βρετανίδα ηθοποιό.

Μέ­νης Κου­μα­ντα­ρέ­ας, «Θά­να­τος στο Βαλ­πα­ραΐζο», Εκδό­σεις Πα­τά­κη

κοθμαΛίγα πράγματα γνωρίζαμε για τους ηγέτες των Ανατολικών Χωρών, το περιώνυμο κάποτε Ανατολικό Μπλοκ. Ακόμη λιγότερα θυμόμαστε, καθώς πλησιάζει να συμπληρωθεί εικοσιπενταετία από την κατάργησή του. Έχουν απομείνει η ουγγρική επανάσταση του 1956 με την εκτέλεση του Ίμρε Νάγκυ και η Άνοιξη της Πράγας του 1968 με την απόσυρση του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Όσο για τους μέχρι τέλους πιστούς στο σοβιετικό καθεστώς, έμεινε η πτώση τους, κι αυτή, κυρίως, στις περιπτώσεις που στάθηκε αιματηρή, όπως εκείνη του Νικολάε Τσαουσέσκου, που εκτελέστηκε μετά της συζύγου του. Ενώ, ο βούλγαρος ηγέτης Τοντόρ Ζίβκοφ ή ο ένα χρόνο νεότερός του Έριχ Χόνεκερ, που πλησίαζαν τα 80 το σωτήριον έτος της αποκαθήλωσής τους, το 1989, πρόλαβαν και παραιτήθηκαν. Στη συνέχεια, και οι δυο φυλακίστηκαν.
Ο πρώτος λίγο πριν το θάνατό του, το 1998, απηλλάγη από τις κατηγορίες. Ο Χόνεκερ είχε περισσότερες περιπέτειες. Φυλακίστηκε, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του εισήχθη σε ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο, φυγαδεύτηκε στη Μόσχα, επανεκδόθηκε στη Γερμανία στα μέσα του 1992, φυλακίστηκε, δικάστηκε, και, τελικά, λόγω ανηκέστου βλάβης, αποφυλακίστηκε. Μάλλον είναι ο μοναδικός κομουνιστής ηγέτης, που κατέφυγε στη Λατινική Αμερική. Επέλεξε το Σαντιάγκο, λόγω των καλών του σχέσεων με την Χιλή την εποχή του Αλλιέντε και της βοήθειας που πρόσφερε μετά την κατάρρευσή του στους διωκόμενους Χιλιανούς από το καθεστώς του Πινοσέτ. Πήγε οικογενειακώς, με την δεύτερη σύζυγό του, την κόρη τους και τον χιλιανό σύζυγό της, Ιανουάριο 1993. Εκεί πέθανε από καρκίνο του ήπατος, στις 30 Μαΐου 1994.
Ένας λόγος, που θυμόμαστε τον Χόνεκερ, είναι η παντοδύναμη Στάζι, ακρωνύμιο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, που έδρασε επί των ημερών του και τελικά, υπέσκαψε και τον ίδιο μέχρι της πτώσης του. Πάντως, για θέμα μυθιστορηματικής βιογραφίας, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να προσφέρεται. Αλλά και ποιος κομουνιστής ηγέτης του Ανατολικού Μπλοκ, των σοβιετικών συμπεριλαμβανομένων, προσφέρεται, έτσι που τα ύστερα αμαύρωσαν τα πρώτα. Ήρθε και η ιστορική αποτίμηση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που εξομοίωσε τα έργα τους με εκείνα των Ναζί, και τους αποτελείωσε, τουλάχιστον στη συνείδηση του Δυτικού Κόσμου. Οι δεύτεροι, ωστόσο, λόγω αναβίωσης ναζιστικών εκφάνσεων, έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα.
Αυτή η τελευταία πτυχή, ίσως να μπορούσε να προσδώσει κάποιο ενδιαφέρον και στην περίπτωση του Χόνεκερ, αφού, κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, συμμετείχε, ως νεολαίος κομουνιστής, σε αντικαθεστωτικές ενέργειες. Το αποτέλεσμα ήταν μια δεκαετής φυλάκιση, από τα 23 του μέχρι τις πρώτες μαγιάτικες  ημέρες του 1945. Πέρασε της φυλακής τα σίδερα με τους Χιτλερικούς στις δόξες τους και τα ξαναδιάβηκε με θριαμβευτές τους Σοβιετικούς, μετά τις εκατόμβες στρατιωτών στα υψώματα του Ζέελοβ και τους δρόμους του Βερολίνου. Τότε, ο Χόνεκερ, στην κομβική ηλικία των 33 ετών, ίδρυσε το κίνημα της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας και άρχισε να αναρριχάται στην κομματική ιεραρχία μέχρι της ηγετικής θέσης του προέδρου του κράτους. [Μ. Θεοδοσοπούλου, 2/6/13, Η Εποχή]

Το μυθιστόρημα

Πώς ένας εξόριστος ετοιμοθάνατος κομμουνιστής ηγέτης περνά τις τελευταίες ημέρες του στη μακρινή Χιλή ανάμεσα σε μια εταίρα που τον σαγηνεύει, σ’ έναν ψευτοδόκτορα που τον υπονομεύει και έναν Έλληνα γιατρό που επιστρατεύεται για την περίσταση. Ένα υπαρξιακό δράμα που εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ μέσα σ’ ένα σκηνικό τρόμου και γοητείας στο Βαλπαραΐζο.

Τζέφρι Ευγενίδης, «Middlesex, Ανάμεσα στα δυο φύλα», Εκδόσεις Libro

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣΑναμφισβήτητα, αυτό είναι το magnum opus του. Η ιστορία της ερμαφρόδιτης Calliope Stephanides, της εγγονής των Μικρασιατών προσφύγων, συγγενών πρώτου βαθμού που αγαπήθηκαν λίγο παραπάνω, μέσα από τη διαυγή όσο και ψύχραιμη ματιά του Ευγενίδη, ο οποίος παίρνει τις αποστάσεις του από τους ήρωές του, αφήνοντας τα συναρπαστικά πορτραίτα που χτίζει για αυτούς να μιλήσουν στην ψυχή του αναγνώστη.

Ο Εugenides δίνει ένα μάθημα του πώς μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σεξουαλικότητα και σε θέματα ταμπού χωρίς να κάνει εκπτώσεις αισθητικής.

Το «Middlesex» είναι από τα βιβλία με τα οποία παθιάζεσαι, από εκείνα με τα οποία θέλεις να κλειστείς σε ένα δωμάτιο, με λίγο νερό, λίγη τροφή και καμία παρεμβολή από τον έξω κόσμο ανάμεσα σε σένα και τις σελίδες του. Υπάρχουν και τέτοιοι έρωτες για το καλοκαίρι.

Διαβάστε το!

Ντάι Σούτζι, «Ερμηνευτής ονείρων», Εκδόσεις Διήγηση

κινα«Μια εκπληκτική κατάδυση στη σύγχρονη Κίνα» Marianne Payot – LEXPRESS

«Θα επιστρέψω µια µέρα µαζί της, όταν η Πνοή της Παλιάς Σελήνης θα έχει βγει από τη φυλακή. Με τη φωτογραφική της µηχανή θα απαθανατίζει τους ψαράδες, τον σκληρό µόχθο τους, την άθλια καθηµερινή τους ζωή, την πλέον ταπεινή σε όλη την Κίνα. Κι εγώ θα σηµειώνω τα όνειρά τους, τα όνειρα των ενηλίκων όπως και των παιδιών. Θα τους εξηγώ τη φροϋδική θεωρία, και κυρίως την πεµπτουσία της, το οιδιπόδειο σύµπλεγµα, και θα διασκεδάζουµε βλέποντάς τους πώς θα τσιρίζουν έκπληκτοι κουνώντας πέρα δώθε τα ηλιοκαµένα κεφάλια τους».

Ο Μύο, µύωπας, παρθένος κι ένθερµος οπαδός του ιπποτικού πνεύµατος, επιστρέφει στην Κίνα έπειτα από πολλά χρόνια εξορίας στη Γαλλία. Είναι αποφασισµένος να απελευθερώσει την αγαπηµένη του, την Πνοή της Παλιάς Σελήνης, που είναι στη φυλακή επειδή δηµοσίευσε απαγορευµένες φωτογραφίες. Για να πετύχει όµως το σκοπό του, θα πρέπει να κερδίσει την εύνοια του σκληρού δικαστή Ντι. Μοναδικό του όπλο: η ψυχανάλυση, µια πρακτική εντελώς άγνωστη στην Κίνα. Σ’ αυτόν τον αγώνα, η ιατρική της ψυχής αποδεικνύεται µεγάλος σύµµαχος. Έχοντας γίνει ένας περιοδεύων ερµηνευτής ονείρων, µε το φροϋδικό λάβαρο υψωµένο πάνω από το ποδήλατό του, ο Μύο αναζητά την αγαπηµένη του διασχίζοντας µια χώρα εντελώς αγνώριστη, γεµάτη εκπλήξεις και κινδύνους, έτοιµος για όλα προκειµένου να ικανοποιήσει τον ιδιότροπο και τυραννικό δικαστή.

Βίτολντ Γκομπρόβιτς, «Μαθήματα φιλοσοφίας σε έξι ώρες και ένα τέταρτο», Εκδόσεις Πατάκη

γκομπροΟ Γκομπρόβιτς, αυτό το τρομερό παιδί του πολωνικού μοντερνισμού, ο βλάσφημος και βιτριολικός συγγραφέας της Πορνογραφίας και του Τρανσατλάντικ, ως φιλόσοφος δεν χρειάζεται παρά έξι ώρες και ένα τέταρτο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αφηρημένη αυτή επιστήμη έχει ελάχιστη χρησιμότητα για τη ζωή του ανθρώπου.

Τολμηρό ταξίδι στην ιστορία της φιλοσοφίας, με σταθμούς τις ερμηνείες του ανθρώπου και του κόσμου που θεμελίωσαν τη σύγχρονη δυτική σκέψη, το εκκεντρικό «μάθημα» του σημαντικότερου Πολωνού συγγραφέα του 20ού αιώνα συνιστά έναν εντελώς προσωπικό τρόπο ανάγνωσης των μεγάλων στοχαστών. Από τον Καντ στον Χέγκελ, από τον Σοπενχάουερ στον Κίρκεγκορ, από τον Σαρτρ στον Χάιντεγκερ, ο Γκομπρόβιτς συμπυκνώνει σε έξι ώρες, με τον πιο απλό τρόπο, τα βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων φιλοσοφικών συστημάτων, αφιερώνοντας «το τελευταίο τέταρτο» στον μαρξισμό.

Δοκίμιο γεμάτο χιούμορ και λαμπρές ιδέες, υπέρμαχο μιας φιλοσοφίας που δεν απέχει από τη ζωή ούτε αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα του ανθρώπου, αντι-εγχειρίδιο και ταυτόχρονα τραγικοκωμική ερωτική εξομολόγηση προς τη φιλοσοφία, τα Μαθήματα αποκαλύπτουν τον φιλοσοφικό προσανατολισμό του συγγραφέα και τις πηγές της λογοτεχνίας του.

Ζαν-Μισέλ Γκενασιά, «Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων», Εκδόσεις Πόλις

ατηεραπεφταΤο 1959 ο Μισέλ Μαρινί είναι δώδεκα ετών. Είναι η εποχή του ροκ-εν-ρολ και του Πολέμου της Αλγερίας. Ο ίδιος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, μανιώδης αναγνώστης και θαμώνας τού “Balto”, ενός μπιστρό στη λεωφόρο Ντανφέρ-Ροσρώ, όπου συναντιέται με τους φίλους του για να παίξουν ποδοσφαιράκι. Στην πίσω αίθουσα του μπιστρό θα γνωρίσει τον Ίγκορ, τον Λεονίντ, τον Σάσα, τον Ίμρε και την υπόλοιπη παρέα, πολιτικούς πρόσφυγες από τις κομμουνιστικές χώρες. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις οικογένειές τους, πρόδωσαν τα ιδανικά και τα πιστεύω τους. Συναντήθηκαν στο Παρίσι, στη Λέσχη σκακιστών που φιλοξενεί η πίσω αίθουσα του “Balto”, όπου συχνάζουν επίσης ο Ζοσέφ Κεσέλ και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Επιπλέον, τους δένει ένα φοβερό μυστικό, που ο Μισέλ τελικά θα το ανακαλύψει. Η γνωριμία με τα μέλη της Λέσχης θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του αγοριού. Γιατί είναι όλοι τους αθεράπευτα αισιόδοξοι.

“Η μεγάλη επιτυχία του Γκενασιά συνίσταται στην επιδέξια σύνθεση, τον αδιάκοπο ρυθμό που γοητεύει τους αναγνώστες, ακόμα και όσους αντιστέκονται στα πολυσέλιδα μυθιστορήματα.”
(Josyane Savigneau, “Le Monde”)

Ντάνιελ Κλάιν, «Kill me tender {Ο Έλβις στα ίχνη του δολοφόνου}» Εκδόσεις Μεταίχμιο

kill me tenderΤο ελληνικό καλοκαίρι είναι δύσκολος σύμμαχος στο διάβασμα. Το κύμα στην ακτή, τα γυμνά σώματα, το αεράκι στ’ αρμυρίκια και οι αντανακλάσεις του φωτός στην απέναντι ξέρα δεν διακατέχονται από «άγχος κουλτούρας»: μπορούν εύκολα να μετατρέψουν το μεγαλύτερο αριστούργημα στο πιο βαρετό ανάγνωσμα του κόσμου. Κανένας συγγραφέας δεν είναι ισχυρότερος από τη Φύση. Με αυτή τη σκέψη, αλλά και σε απόσταση από τα στερεότυπα περί ελαφριάς καλοκαιρινής λογοτεχνίας σάς το προτείνουμε.

Άρτι αφιχθείς από τη στρατιωτική του θητεία στη Γερμανία, ο Έλβις δεν αισθάνεται πια τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μουσική – όχι τουλάχιστον όσο ενθουσιασμό είχε παλιότερα. Ανάμεσα στον μακιαβελικό μάνατζέρ του, τους παιδικούς του φίλους που κατακλύζουν την Γκρέισλαντ και την τάση του να κατεβάζει σάντουιτς με φιστικοβούτυρο, ο βασιλιάς πρέπει να ξαναβρεί τη διάθεσή του για το ροκ εν ρολ. Αλλά πώς να το κάνει αυτό όταν νεαρά κορίτσια (που είναι πρόεδροι των φαν κλαμπ του) δολοφονούνται στο Τενεσί; Ο Έλβις υποψιάζεται ότι κάτι τρέχει. Για να το αποδείξει και να βρει το δολοφόνο, θα πρέπει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και το φανατισμό που συναντά σε κάθε βήμα της προσπάθειάς του. Με συμμάχους έναν αυτοδίδακτο γιατρό σε μια μικρή μαύρη κοινότητα, τη γοητευτική νοσοκόμα του και έναν μυστηριώδη μίμο που ειδικεύεται στον Έλβις, θα προσπαθήσει να σώσει το επόμενο θύμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s