Μικρό, εναλλακτικό, ιδιαίτερο: το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος

Φωταγωγός: Ένα βιβλιοπωλείο – χώρος τέχνης

IMG_4059Στον αριθμό 59Α της οδού Κολοκοτρώνη, στη Στοά Κουρτάκη, άνοιξε ο «Φωταγωγός», πριν από έναν μήνα, βιβλιοπωλείο και χώρος τέχνης ταυτόχρονα. Σαν προέκταση του γνωστού «Βοοze», με κάτι από Σόχο στην ατμόσφαιρα, ένα σημείο όπου διασταυρώνονται οι ήχοι και οι μυρωδιές της πόλης με τις ανθρώπινες ιστορίες.

Η Τζούλια Τσιακίρη των εκδόσεων «Ροδακιό» και ο art director Γιάννης Καρλόπουλος ένωσαν τις δυνάμεις τους καθώς μοιράζονται την ίδια αισθητική και άποψη σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα με την ιδιαίτερη σφραγίδα τους.

Δεν είναι γενικό βιβλιοπωλείο. Στον απλό, «φοιτητικό» χώρο, με τους λιτούς πάγκους, τα ράφια από σίδερο και ξύλο, μπορείς να βρεις τις καινούργιες και παλιές εκδόσεις του «Ροδακιού»: προσεγμένες μεταφράσεις παλαιότερων συγγραφέων, ριψοκίνδυνες παρουσιάσεις πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων, καθώς και το περιοδικό «Εκηβόλος». Παράλληλα, τα προσεγμένα φωτογραφικά τετράδια του Fosphotos, με έμφαση στην εικόνα που σε ταξιδεύει και μικρά κείμενα δίγλωσσα ή στα αγγλικά: «motherland» του Γιάννη Δρακουλίδη για την Κρήτη τον Αύγουστο, «μικρές ιστορίες πατριδογνωσίας» του Γιάννη Κωσταρή, από τα τελευταία. Κι ακόμα, καρτ ποστάλ, αφίσες, τυπώματα, παλιά βινύλια εμπλουτίζουν ένα art gift shop με προσιτές τιμές.

«Μέσα στο πλαίσιο της συρρίκνωσης γεννιούνται συνεργασίες και με ταπεινά μέσα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά και ιδιαίτερα στοιχεία που ο καθένας έχει. Πιστεύουμε στην προσωπική σχέση, όπως πιστεύουμε και στα μικρά βιβλιοπωλεία των εκδοτών», λέει η Τζ. Τσιακίρη.

«Η περιοχή, όπου κυριαρχούν τα εμπορικά μαγαζιά και τα μέρη για φαγητό και ποτό, αποκτά φλέβες πολιτισμού και κοινωνικής ζωής», συμπληρώνει ο Γ. Καρλόπουλος. «Πριν από 1,5 χρόνο η γειτονιά ήταν έρημη, την ανακαλύπτουν και είναι καλό που υπάρχουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι και ποιοτικά στέκια εδώ κοντά».

Από το φθινόπωρο ο «Φωταγωγός» θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Η νέα δύναμη του «Ροδακιού», ο Σταύρος Διοσκουρίδης (από τους ραδιοφωνικούς Λατέρνατιβ), μετέφρασε τη βιογραφία του Μπρους Σπρίνγκστιν και ετοιμάζει των Joy Division. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν οι «Τόποι της Ετρουρίας» του Ντ.Χ. Λόρενς, διηγήματα της Τασίας Βενέτη, ποίηση του Δημήτρη Χουλιαράκη. Και από το Fosphotos το φωτογραφικό ημερολόγιο «Τέξας» του Δημήτρη Τσουμπλέκα, «Το όνομά του Στέλιος» για τον Καζαντζίδη, σε επιμέλεια Δημήτρη Δουλγερίδη, «Αμερικάνα» του φωτογράφου Γεράσιμου Δομένικου, κ.ά.

Φωταγωγός: Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, τηλ. 210 3839355, contact@fosphotos.com / rodakio@otenet.gr

Πηγές: http://www.efsyn.gr/, in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s