Ινστιτούτο Bruegel: ˮΜη σπεύσετε να πανηγυρίσετε το τέλος της ύφεσηςˮ

Παρότι τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».

«Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle.
Ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ σημειώνει ότι η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Χρειάζεται να γίνουνπολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».
Εκτιμά παράλληλα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης «δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας» και προβλέπει ότι «ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου». «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση», σημειώνει ο κ. Βολφ. Αναφερόμενος στη Γερμανία, τονίζει ότι αποτελεί «την ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά κα οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη».
Ο καθηγητής αναφέρεται και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Ο κ. Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: «Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στη Deutsche Welle.

Πηγή: Deutsche Welle, Ναυτεμπορική

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s