Γερμανία: Σήμερα οι ομοσπονδιακές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γερμανοί σε μια εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας αναμενεται να επιρεάσει τις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σίγουρο είναι πως η νέα καγκελάριος της Γερμανίας θα ονομάζεται και πάλι Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να διευρκινιστεί είναι ποιός ή ποιοί θα είναι οι εταίροι της στη νέα κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες  ότι περιμένει η μάχη στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη.

«Απευθύνω προσωπικά έκκληση στους Γερμανούς: δώστε μου μια ισχυρή εντολή ώστε να υπηρετήσω τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια», είπε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) τις περισσότερες ψήφους, περίπου 40%, αλλά το ποσοστό του ελάσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναμένεται να συρρικνωθεί από το 15% που είχαν λάβει πριν από τέσσερα χρόνια περί το 5%. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μην της δώσει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωθώντας την να στραφεί στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ώστε να σχηματίζουν έναν «μεγάλο συνασπισμό».
Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ έκανε την τελική του προεκλογική εμφάνιση στη Φραγκφούρτη. «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική, εριστική και επαιρόμενη» των τελευταίων 20 ετών και υποστήριξε ότι σύντομα θα είναι «ιστορία».
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s