Πολιτικά «απόνερα» και σενάρια

 

Του Παναγιώτη Παναγιώτου, Έθνος 28/9/13

PROSOPAΕλπίζουμε το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα να δείξει την ωριμότητα και ικανότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τα «πολιτικά απόνερα», που εξ αντικειμένου θα προκύψουν, από την πιθανολογούμενη (βάσιμα) παραπομπή της «εγκληματικής οργάνωσης» στη Δικαιοσύνη.

Το ενδεχόμενο «επαναληπτικών εκλογών» που έχει ως δυνατότητα η ΧΑ μέσω παραιτήσεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων. Το τι «θα συμφέρει» τη ΧΑ να πράξει τελικά εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Πάντως το ενδεχόμενο «αποσταθεροποίησης» που μπορεί να έχει στο μυαλό της η ΧΑ (ή να το χρησιμοποιεί σαν απειλή) είναι εύκολο να εξουδετερωθεί εκλογικά και πολιτικά, υπό την προϋπόθεση βέβαια της συμφωνίας όλου του «δημοκρατικού τόξου».

Υπ’ αυτή την έννοια, όσο υπονομευτικές και άστοχες είναι οι θεωρίες των «δύο άκρων» με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο υπονομευτική και άστοχη είναι η σύγχυση του αναγκαίου «αντι-φασιστικού μετώπου» με τις «αντι-μνημονιακές θέσεις» στην οποία πέφτουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζοντάς τα, και εξαιρώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις, από το «αντιφασιστικό μέτωπο»!

Θυμίζουν «θεωρίες» και «λάθη» της «εποχής του ’30»… Υπάρχει όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, κι άλλος κίνδυνος από τα «πολιτικά απόνερα» της υπόθεσης με τη ΧΑ. Φαίνεται κάποιοι στο Μαξίμου «φλερτάρουν» με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, εκμεταλλευόμενοι πολιτικά την «επιτυχία της εξάρθρωσης της ΧΑ», με κεντρικό θέμα τη «βία και τα άκρα» και σε δεύτερο φόντο την οικονομία και το… «success story».

Φοβούμαι ότι η δημοκρατική ομαλότητα και η σταθερότητα της χώρας δεν αντέχουν τέτοιου «τύπου πειράματα». Είναι σενάρια υψηλού «πολιτικού ρίσκου» για τη χώρα. Αντιλαμβανόμεθα τις εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, αλλά αυτές δεν μπορούν να προηγούνται των καλώς νοουμένων συμφερόντων της χώρας.

«Τυχοδιωκτικές κινήσεις» είναι ασυμβίβαστες με την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Στο «φόντο» αυτών των πιθανών πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται ένας «κακόγουστος» διπολισμός, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.

Και κάνουν μείζον λάθος όσοι με διάφορους τρόπους τον «πριμοδοτούν» ή επιχειρούν να αποδυναμώσουν «ενδιάμεσες δυνάμεις» με καθοριστική χρησιμότητα σε οποιαδήποτε σενάρια εξελίξεων…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s