Με ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή ξεκινά το Cinedoc

Με μια εκπληκτικά επίκαιρη ταινία-ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinedoc. Η ταινία The Cleaners ακολουθεί μέλη της Χρυσής Αυγής, προεκλογικά…

Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης είναι απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας. Το ντοκιμαντέρ The Cleaners είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση: ο ίδιος υπογράφει τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο αλλά και την παραγωγή της ταινίας του, η οποία έχει κάνει το γύρο του κόσμου αλλά προβάλλεται πρώτη φορά στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo τον Αύγουστο 2013, έχει προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και από το βρετανικό κανάλι Channel 4, ενώ τιμήθηκε με ειδική προβολή στο μουσείο του τρόμου των SS – «Τοπογραφία του Τρόμου», στο Βερολίνο.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc προβάλλει την ταινία, ως ταινία έναρξής του, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρά (Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής, Εκδόσεις Πόλις).

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη: στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Χωρίς προφορική αφήγηση, η ταινία ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο 2012.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης στο Channel 4 εξηγεί ότι δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Συμπληρώνει ότι οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσε, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους.

«Είναι λάθος να πούμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Λεπέν στη Γαλλία ή ένα φασιστικό κόμμα. Είναι ένα νεοναζιστικό ή ακόμη ακόμη και ναζιστικό κόμμα! Όλες οι ιδέες που πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι υπερήφανοι, είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικές».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή έχει ρεύμα, ο σκηνοθέτης απαντά:

«Το θέμα με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για τον εθνικοσοσιαλισμό. Οπότε απλά έλκονται από τη μεγάλη δύναμη που εκπέμπει αυτό το κόμμα. Στην ουσία δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα που εμφορείται από εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία».

Στις 21.30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν «Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού», παρουσία των συντελεστών. Η ταινία παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία 4 υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα στις εκλογές του Μαΐου 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s