Σπ. Λυκούδης: Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιδίωξη για τη ΔΗΜΑΡ «όχι τώρα, αλλά εδώ και δύο χρόνια»

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη, στο Βήμα FM

-Είμαι σίγουρος ότι διαβάσατε το κείμενο για την κεντροαριστερά που υπογράφουν 58 προσωπικότητες, εκ των οποίων κάποιοι είναι και δικά σας στελέχη, ή τουλάχιστον πρώην στελέχη, άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε τη ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως να της ασκούν και μια επιπλέον πίεση. Πριν από λίγο η κ. Δρέττα έλεγε πως για να ενσαρκωθεί αυτό το σχέδιο χρειάζονται δύο κυρίως πόλοι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Τι λέτε εσείς;

-Η Δημοκρατική Αριστερά, όχι τώρα, εδώ και δυο χρόνια, από το καλοκαίρι του 2011, έχει καταθέσει δημόσια, ως στρατηγική της επιδίωξη την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή όπως λέμε της Kεντροαριστεράς. Υπ’αυτήν την έννοια κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με μία τέτοια πορεία και μία τέτοια κατεύθυνση για εμάς έχει ενδιαφέρον. Θα έλεγα δε, προσωπικά, γιατί ακόμα δεν έχουμε συναντηθεί ως ΔΗΜΑΡ για να δούμε την καινούργια αυτή πρωτοβουλία, ότι για μένα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αυτή η πρωτοβουλία διότι συνοδεύεται από ένα κείμενο σοβαρό κατά τη γνώμη μου και υπογράφεται και από μια ομάδα ανθρώπων με τους περισσότερους από τους οποίους εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι από τη ΔΗΜΑΡ, έχουμε περπατήσει μαζί για πολλές δεκαετίες και σε πολύ δύσκολους αγώνες της ανανεωτικής αριστεράς.

-Τι σκοπό έχετε στη ΔΗΜΑΡ,  να τους φωνάξετε να τους καλέσετε να μιλήσετε λίγο πιο συγκεκριμένα; Γιατί τώρα ακόμα το πράγμα βρίσκεται στη θεωρία, αλλά δεν απομένει πολύς καιρός μέχρι τις Ευρωεκλογές.

-Σας είπα και πριν και σε αυτό θέλω να επιμείνω και θέλω να βοηθήσετε και εσείς. Είναι μια προσωπική μου προσέγγιση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει καμία συνάντηση σε κανένα όργανο και με καμία ομάδα στελεχών για να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Σας είπα προσωπικά πώς τοποθετούμαι απέναντι στην πρωτοβουλία, αλλά νομίζω ότι ενδιαφέρον θα υπάρξει συνολικά στην ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από τις κάθε είδους κριτικές παρατηρήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο κείμενο.

-Βλέπουμε τον κ. Κουβέλη να είναι καχύποπτος προς όλα αυτά τα προσκλητήρια, ιδιαίτερα προς τον κ. Βενιζέλο. Γιατί έχετε αυτή την καχυποψία;

-Ο κ. Κουβέλης καχύποπτος στο θέμα της ανασυγκρότησης δεν είναι. Δεν είναι γιατί πρέπει να σας πω όταν αναφέρομαι σε απόφαση, ομόφωνη, της Κεντρικής μας Επιτροπή το καλοκαίρι του 2011 ότι η εισήγηση ήταν του Κουβέλη. Έλεγε «η στρατηγική μας επιδίωξη συντρόφισσες και σύντροφοι πρέπει να είναι σε αυτό τον διάσπαρτο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που αναζητά την έκφρασή του. Να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται και να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον». Από εκεί και πέρα αρχίζει και γίνεται μια συζήτηση που έχει και άλλες παραμέτρους και εξετάζονται πολλά προβλήματα. Μην αδικήσουμε ούτε τη ΔΗΜΑΡ, ούτε και τον πρόεδρο της που δεν είναι καθόλου δύσπιστοι στο θέμα συνολικά. Μπορείτε να δείτε τον κ. Κουβέλη να έχει ενστάσεις σε πλευρές αυτής της πορείας για το εάν θα πάμε έτσι ή αλλιώς. Ο κ. Κουβέλης, για παράδειγμα, επιμένει ότι σε αυτή την μεγάλη πορεία ανασυγκρότησης του χώρου πρέπει να έχουμε αυστηρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές, πράγμα το οποίο νομίζω ότι δεν θα συναντήσει την επιδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ.

 -Και άλλες φορές έχουν γίνει προσπάθειες στο χώρο τα οποία θα μπορούσαν ίσως να εκφράσουν καλύτερα το εκλογικό σώμα. Οι προτάσεις αυτές έμειναν σχεδόν στο απυρόβλητο, δεν ευοδώθηκε σχεδόν καμία. Η ερώτησή μου είναι η εξής. Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι η προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα με αυτό το κείμενο μπορεί να αποδώσει;

-Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ή περισσότερο αισιόδοξη αντιμετώπιση αυτής της προσπάθειας για την ώρα. Επιμένω, σας το ξαναλέω και ακριβολογώ, εγώ προσωπικά, αλλά νομίζω και η ΔΗΜΑΡ, αντιμετωπίζουμε με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία, μέχρι εκεί. Και θα δούμε τα παρακάτω. Απλώς εγώ μπορώ να σας πω σε ότι με αφορά προσωπικά, σε ότι αφορά την προσωπική σκέψη τη δική μου, πως ο χρόνος έχει γίνει πιεστικός για όλους μας. Έχει γίνει πια χρόνος εχθρικός εάν παραμένουμε αδρανείς σε ένα υπαρκτό αίτημα, κατά τη γνώμη μου, της ελληνικής κοινωνίας να ανασυγκροτηθεί με προϋποθέσεις αισιόδοξες για να προχωρήσει μπροστά αυτός ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο χρόνος μας πιέζει και νομίζω ότι όλοι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε αυτή την πίεση του χρόνου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s