Φ.Κουβέλης για την κίνηση των 58

Ενέκρινε η Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ την εισήγηση

kouvelisΣε συνέντευξή του στο “Εθνος” ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των 58, τονίζει ότι «είναι απαραίτητη η αναζήτηση συγκλίσεων και πολιτικών διεξόδου από την κρίση” επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Φώτης Κουβέλης τάσσεται υπέρ της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου με κινήσεις και προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της ΔΗΜΑΡ ενώ επισημαίνει: “Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, και όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία”

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απευθύνει πρόσκληση για συστράτευση «σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ  έχε θέση στο σχέδιο  για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι  “ο προοδευτικός τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής ούτε βέβαια μιας Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό και επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες”

Ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την εισήγηση Κουβέλη

Στη σκιά της πρωτοβουλίας των 58 προσωπικοτήτων για τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, για το ζήτημα της συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού – μια εισήγηση που διαχωρίζει τη θέση της από το κείμενο των 58, το οποίο βρίσκει ουσιαστικά ελλιπές και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ».

Το κείμενο της εισήγησης του Φώτη Κουβέλη έχει ως εξής:

«Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της. Βεβαίως ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε. Μια τέτοια πρωτοβουλία όμως δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με την διατήρηση της ίδιας πολιτικής.

Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου. Αυτή, όμως, επηρεάζεται και σημαντικά καθορίζεται από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προβάλλουμε εμείς είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση.

Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου-του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- και είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.
Στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο απ τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη
Ποια είναι τα πολιτικά αίτια που έχουν οδηγήσει στην πολυδιάσπαση αλλά και στη μείωση της εκλογικής δύναμης του χώρου της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Ο όρος Κεντροαριστερά κατανοείται περισσότερο ως τοποθέτηση στην πολιτική γεωγραφία. Γιʼ αυτό και άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντροαριστεροί ψηφίζουν διαφορετικά κόμματα. Με αυτή την έννοια δεν υπήρχε ποτέ ενιαίος πολιτικός φορέας Κεντροαριστεράς. Θα υποστήριζα μάλιστα ότι η ύπαρξη κομμάτων, με τα ειδικά πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει το καθένα, είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας.

Η μείωση της εκλογικής επιρροής δεν αφορά γενικώς την Κεντροαριστερά αλλά ειδικώς το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό θεωρώ ότι σχετίζεται με το ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την εγκαθίδρυση ενός μοντέλου ανάπτυξης και, όπως ήταν φυσικό, υπέστη πρώτο τις συνέπειες της κατάρρευσης αυτού του μοντέλου. Πολύ περισσότερο που δεν μπόρεσε να συγκροτήσει και να εφαρμόσει μια πολιτική διεξόδου από την κρίση που να χαρακτηρίζεται από δίκαιο επιμερισμό των βαρών και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όπως τον έχετε προσδιορίσει στις αποφάσεις του κόμματος, ποια στρατηγική καλείται να υπηρετήσει για τη χώρα; Δίνεται η εντύπωση στην κοινωνία ότι οι προσεγγίσεις μεταξύ κομμάτων και κινήσεων στοχεύουν κυρίως στην άθροιση και αύξηση των εκλογικών ποσοστών.

Η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού αφορά δυνάμεις που βρίσκονται πλησίον των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών της Δημοκρατικής Αριστεράς και με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε και σε στρατηγικά ζητήματα. Η πρότασή μας όμως που αφορά άμεσα την πολιτική εξόδου από την κρίση είναι η συγκρότηση του προοδευτικού τρίτου πόλου, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν δυνάμεις ενός ευρύτατου πεδίου. Δυνάμεις που υποστηρίζουν μια πολιτική εξόδου διαφορετική από την πολιτική της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου και της μονομερούς «κατάργησής» του.

Μια πολιτική που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση για αλλαγή πολιτικών και ταυτόχρονα την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης. Η πρότασή μας αυτή δεν στοχεύει στην κομματική αναπαραγωγή, αλλά στη συγκρότηση ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Μιας πρότασης προοδευτικής που βεβαίως θα υπερβαίνει όλες τις παθογένειες του προηγούμενου μοντέλου πολιτικής διαχείρισης.

Γιατί τώρα, κύριε πρόεδρε, προτάσσετε την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού που η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και όχι την περίοδο που συμμετείχατε στον κυβερνητικό συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ;

Πάντοτε προβάλλαμε τον στόχο της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μετά την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση -η οποία ουδόλως αντιστοιχεί σε αποχώρηση από την εθνική προσπάθεια- προβάλλουμε την ανάγκη της συγκρότησης του προοδευτικού τρίτου πόλου. Εξειδικεύουμε την πολιτική μας στο έδαφος των νέων δεδομένων που προέκυψαν για τη χώρα και καταθέτουμε, ως οφείλουμε, τη δική μας πρόταση εξόδου από την κρίση και την αντίστοιχη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει τη βάση συζήτησης και προσέγγισης των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς; Μέχρι στιγμής δεν έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη πρόταση που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πολίτες και κοινωνικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά πρόταση εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να τελεσφορήσει χωρίς να έχει στον κεντρικό πυρήνα της μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Υπάρχει ένας πυρήνας αναγκαίων αλλαγών που μπορούν και πρέπει να υποστηριχθούν από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων. Ομως στο σύνολό του το θέμα των μεταρρυθμίσεων είναι βαθιά πολιτικό. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αυτός προσδιορίζεται από το προς ποια κατεύθυνση μεταβάλλει τα πράγματα, ποιος ωφελείται, τι διαμορφώνει και ποια η σχέση τους με το γενικό συμφέρον.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα συχνά έχουν περιεχόμενο με το οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Οπως οι μεταρρυθμίσεις που εξαλείφουν ή υποβαθμίζουν πλήρως παλιές δομές στην οικονομία και το κράτος χωρίς να δημιουργούν νέες. Οπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αποσαρθρώνουν τα ήδη υποβαθμισμένα εργασιακά δικαιώματα. Με τέτοιες πολιτικές αναπαράγεται η κρίση, φορτώνονται τα βάρη στα γνωστά «υποζύγια», ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται αρνητικά οι συσχετισμοί και οι σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Για αυτό εμείς παρεμβαίνουμε σήμερα για να καθορίσουμε το αύριο με ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης. Το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης έχει προοδευτικό χαρακτήρα και είναι διακριτό από αυτό των άλλων δύο πόλων. Περιλαμβάνει ως βασικούς άξονες την ουσιαστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας, την εσωτερική ανακατανομή των βαρών, ώστε να γίνει δικαιότερη η επιβάρυνση, και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Την προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης που δεν θα αφορά τους λίγους και τους ισχυρούς, και θα είναι συμβατό με το περιβάλλον. Την ανατροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς από την εργασία, τις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες.

H οικονομική κατάσταση της χώρας μήπως επιβάλλει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς; Κατατέθηκε και η άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσει η προσέγγιση σε επίπεδο κορυφής και κατόπιν να ακολουθήσουν και οι πολίτες.

Το ζήτημα πρωτίστως είναι το περιεχόμενο της πολιτικής που επαγγέλλεται και προωθεί ένα εγχείρημα ευρύτερης συμπαράταξης. Το δικό μας σχέδιο για την «Κεντροαριστερά» είναι το σχέδιο του προοδευτικού τρίτου πόλου. Το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί να αφορά βέβαια όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. Καμιά έννοια δεν έχει για εμάς η συμμετοχή σε εγχειρήματα που προσκολλώνται σε συντηρητικές πολιτικές. Μια τέτοια συσπείρωση θα προωθείται ταυτόχρονα σε επίπεδο κορυφής και βάσης. Επιδίωξή μας είναι ο πόλος αυτός να συνδεθεί με τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες και να εκφράσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Να ανανεώσει την πολιτική και τη σχέση της με την κοινωνία. Να δώσει πολιτικό χώρο στους νέους ανθρώπους.

Σε ποιες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις ή προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς απευθύνεται η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συστράτευση με στόχο την ανασύσταση του χώρου;

Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας και όλων των δυνάμεων που θέλουν να εμβαθύνουν τη δημοκρατία με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Οσους υποστηρίζουν την ανάγκη να αντικατασταθούν καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και να γίνει μια νέα εκκίνηση με αναγεννητικό χαρακτήρα.

Οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και οι συζητήσεις που έχετε ξεκινήσει με τον πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Αν. Λοβέρδο και τον πρώην υπουργό X. Καστανίδη, αλλά και άλλες προσωπικότητες και κινήσεις, αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ανασύσταση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού;

Θα επιμείνουμε στην προβολή της εναλλακτικής λύσης σε προγραμματικό επίπεδο. Θα οικοδομήσουμε τη συμμαχία του προοδευτικού τρίτου πόλου και θα δημιουργήσουμε μια νέα ελπίδα. Στόχος είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο αλλά και από την κοινωνία. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα σχέδιά σας για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού;

Ο προοδευτικός τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα ούτε της συντηρητικής πολιτικής ούτε βέβαια μιας Αριστεράς που ρέπει στον λαϊκισμό και επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες, αγνοώντας την ανάγκη μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τη στρατηγική σημασία της ευρωπαϊκής πορείας του ελληνικού λαού. Οσο ισχυρότερος είναι αυτός ο πόλος τόσο θα επηρεάζει τον χαρακτήρα των κυβερνητικών λύσεων και των πολιτικών που θα εφαρμόζονται. Η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε έναν διπολισμό, καρικατούρα του παλαιού δικομματισμού.

Τελευταία παρουσιάζεται έντονη κινητικότητα για την Κεντροαριστερά: το συνέδριο που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ στις 3 Σεπτέμβρη, το κείμενο των 58 προσωπικοτήτων, η εκδήλωση που προετοιμάζει η ΔΗΜΑΡ για την οικονομία. Υπάρχει πιθανότητα να συγκλίνουν όλες αυτές οι κινήσεις; Σε παλαιότερες δηλώσεις σας έχετε εξαιρέσει το ΠΑΣΟΚ από το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς σε αυτή τη φάση, ένα κόμμα που επί δεκαετίες αποτελούσε την πλειοψηφούσα κοινοβουλευτική έκφραση του χώρου. Επιμένετε σε αυτήν την απόφαση και με ποιους όρους θα βλέπατε πιθανή μία εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Αναφέρεστε σε κινήσεις διαφορετικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την αναζήτηση πολιτικών διεξόδου από την κρίση είναι απαραίτητη. Και βεβαίως σε όσα θέματα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συγκλίσεις αυτό είναι ευκταίο.

Οταν όμως αναφερόμαστε στη δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου πολιτικού χώρου με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, τότε είναι άλλης τάξης θέμα. Εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες της Κεντροαριστεράς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να κρίνουμε με πολιτικά κριτήρια αν μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού χώρου. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, και όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία.

Εάν το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να ενταχθείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τότε θα κατέλθετε στις ευρωεκλογές κάτω από την ίδια «ομπρέλα» με το ΠΑΣΟΚ, που θα είναι πλέον «αδελφό» κόμμα;

Η ένταξή μας σε ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα αποφασιστεί στο συνέδριό μας.

Η ενδεχόμενη ένταξή μας στην ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» ορίζει ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Θέλουμε ευρωπαϊκές συσπειρώσεις και ευρύτερες συνεργασίες για την αλλαγή πολιτικών στην ΕΕ.

Οι ευρωεκλογές του 2014 δεν θα διεξαχθούν όμως με ψηφοδέλτια ευρωπαϊκών κομμάτων. Πιστεύω μάλιστα ότι το πολιτικό πλαίσιο που θα κρίνει και την τοποθέτηση των εκλογέων δεν θα είναι μόνο τα γενικά θέματα της ΕΕ, αλλά και το με ποιες πολιτικές εντάσσεται η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s