Ο Δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάζιο κέρδισε τον Δήμο της Ν. Υόρκης

Μετά απο δύο δεκαετίες Ρεπουμπλικάνων Δημάρχων, απο τον Τζουλιάνι ως τον Μπλούμπεργκ, η πόλη επιστρέφει στους Δημοκρατικούς.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο,52 ετών, υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, εξελέγη δήμαρχος της Νέας Υόρκης, κατά τις χθεσινές εκλογές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ντε Μπλάζιο προηγείται με ποσοστό 72.8% έναντι 24.9% του Ρεπουμπλικάνου αντίπαλό του, Τζότζεφ Λότα. Ο Ντε Μπλάζιο θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Ντε Μπλάζιο υπήρξε Συνήγορος του Πολίτη και είναι παντρεμένος με Αφροαμερικανίδα, πρώην λεσβία. Η μαχητική προεκλογική εκστρατεία τού προσέφερε σημαντική διαφορά επί του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζο Λιότα, με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις να εμφανίζουν τον Ντε Μπλάζιο να προηγείται με 41 μονάδες. Εφόσον εκλεγεί, ο Ντε Μπλάζιο θα γίνει ο πρώτος Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης, μετά το 1989 με την εκλογή του Ντέιβιντ Ντίνκινς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντε Μπλάζιο προχώρησε σε πραγματικά ριζοσπαστική κίνηση, για τα δεδομένα των αμερικανικών προεκλογικών δεσμεύσεων, υποσχόμενος να αυξήσει τη φορολογία για τη χρηματοδότηση της προσχολικής παιδείας, προγραμμάτων εκπαιδευτικής ενίσχυσης σε υποβαθμισμένες συνοικίες, καθώς και για την οικοδόμηση 200.000 κατοικιών για χαμηλόμισθους Νεοϋορκέζους. Η προεκλογική εκστρατεία του Ντε Μπλάζιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην πόλη, που διαθέτει 440.000 εκατομμυριούχους, αλλά και το 21% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλη δέσμευση του Ντε Μπλάζιο αφορά την κατάργηση της αμφιλεγόμενης αστυνομικής τακτικής των σωματικών ελέγχων, που στρέφονται κατά κύριο λόγο κατά μελών της αφροαμερικανικής και της ισπανόφωνης κοινότητας.

Στο μεταξύ, άλλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις διεξήχθησαν χθες στη χώρα, με τις εκλογές για ανάδειξη κυβερνήτη σε Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον. Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ επανεξελέγη κυβερνήτης ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Κρίστι, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική στρατηγική της αντιπολίτευσης, που θα διαπιστώνει ότι η μετριοπαθής πολιτική στάση του είναι αποτελεσματικότερη από τις ακραίες συντηρητικές θέσεις των «Πάρτι Τσαγιού».

Στον Νότο, νικητής αναδεικνύεται αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Τέρι Μακόλιφ, με μικρή διαφορά απο τον Ρεπουμπλικανό Κεν Κουτσινέλι.

Ανώτατα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών περιόδευσαν στη Βιρτζίνια για να στηρίξουν τους υποψηφίους τους, ενώ το πρώην προεδρικό ζεύγος των Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον πραγματοποίησε σειρά εμφανίσεων τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ του Μακόλιφ. Οι ελπίδες του Κουτσινέλι για εκλογή δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας του αμερικανικού Δημοσίου, λόγω των παρελκυστικών τακτικών που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες στην προσπάθειά τους να πολεμήσουν τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014, κατά τις οποίες θα γίνουν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες της Βουλής και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Στο μεταξύ, σίγουρη θεωρείται και η νίκη του Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s