Τους άξονες κοινωνικής πολιτικής παρουσίασε «Πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων»

protovoulia5dimarxon_1Η ανάπτυξη της σχέσης δήμου και Κοινωνίας των Πολιτών, ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής πολιτικής, η οργανωμένη ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλανθρωπία και η αναζήτηση εξωτερικών πόρων αποτελούν τα κεντρικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η «Πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων» Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου, Ιωαννιτών, όπως αναπτύχθηκε από τούς ίδιους αλλά και τους αρμόδιους αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής σε ειδική θεματική ανοιχτή εκδήλωση που έγινε χθες στο δημαρχείο του Βόλου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της αλληλεπίδρασης, η Πρωτοβουλία των 5 εγκαινιάζει ιστοσελίδα όπου μεταξύ άλλων θα καταγράφονται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, από τους πολίτες προς τους πολίτες.

Στο πλαίσιο των καινοτόμων πολιτικών, η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» προτείνει όχι μόνο ενδο-τοπικές, αλλά και υπερ-τοπικές συνεργασίες που ελαχιστοποιούν το κόστος και μεγιστοποιούν το όφελος. Εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, είναι η συγκρότηση Τοπικών Συμφώνων με Δίκτυα Αλληλεγγύης (Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ, Εκκλησία, δίκτυα που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων όπως η ανεργία κ.α.).

Προκειμένου να γίνουν αυτά πραγματικότητα προτείνουν την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΟΤΑ, με σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και στελέχωση των υπηρεσιών. Τυπικό παράδειγμα υλοποίησης των παραπάνω αρχών, όπως παρουσίασαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, αποτελούν ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων, το Υπνωτήριο Αστέγων στη Θεσσαλονίκη και άλλες μικρότερες δομές σε Ιωάννινα, Βόλο και Πάτρα.

«Η κρίση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά της αποτελέσματα, απονομιμοποιεί την παραδοσιακή πολιτική έτσι όπως εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα και επαναφέρει το θέμα της Κοινωνίας Πολιτών ως τρόπου ανανέωσης της δημόσιας ζωής» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ο Γιώργος Καμίνης, σημείωσε ότι το κοινωνικό κράτος αμφισβητείται όχι μόνο λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και πολιτικά, χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες δράσεις για την υπεράσπιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης.

«Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, όπως εύστοχα το ορίζει ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ξεφύτρωσαν στους δήμους καινούργιοι θεσμοί, νέες μορφές οργάνωσης και άτυπες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντισμού και προσφοράς. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τεκμηρίωση και η κωδικοποίηση των δομών που αποδίδουν και η μεταφορά της τεχνογνωσίας σε άλλους δήμους.

«Αυτό για μας είναι εφαρμοσμένη πολιτική, που κάθε μέρα βλέπει ένα μικρό έστω κομμάτι του σχεδίου της να γίνεται πραγματικότητα και να απαντά στις νέες ανάγκες των πολιτών» σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης και πρόσθεσε ότι βασικά στοιχεία της διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας, ώστε να βοηθήσει τους αδύνατους και σε δεύτερο επίπεδο όχι απλά η ανακούφιση, αλλά η ενίσχυση των αδύναμων ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

«Η ταξινόμηση και η συνεργασία των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να οργανώνεται με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι «οι πέντε δήμαρχοι εκπροσωπούν μεγάλους αστικούς δήμους, με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, ενώ τόνισε ότι πρέπει «να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας».

Όπως σημείωσε, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δήμων, ώστε να «στηθούν» κοινωνικές δομές και να εγκαινιασθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Και εκτός από τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, θα πρέπει «να τους βοηθήσουμε να χτίσουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Για να περάσουμε σταδιακά από την παθητική στην ενεργητική κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Πρωτοβουλία των 5 «βλέπει με ανησυχία την έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών σχεδίων για την ανάσχεση της κρίσης» σημείωσε

Ο κ. Μπουτάρης είπε, ότι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η ανεργία εκτιμάται ότι ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς, των κλειστών μαγαζιών και επιχειρήσεων. Η κρίση στην Ελλάδα, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης είπε, είναι πρωτοφανής για ανεπτυγμένη χώρα. «Ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο μια χώρα δεν υπέστη τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη οικονομική καθίζηση» τόνισε.

Η διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας αφορά πλέον 1 τους 3 Έλληνες σημείωσε, αλλά ο βασικός λόγος που δεν έχουν ακόμη επαναστατήσει οι πολίτες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είναι η οικογένεια που υποκαθιστά το δομημένο κοινωνικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΚΟ, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός πιστοποίησης οργανώσεων και ομάδων, αλλά και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους για τον αρτιότερο συντονισμό των δράσεων.

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινώτης, στην εισαγωγική ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» δεν στοχεύει σε εμπλοκή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε αντιπολιτεύεται την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις της κοινωνικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό κράτος που καταρρέει.

Η πρωτοβουλία των «5» οραματίζεται να αναπτύξει και να διευρύνει την αυτοδιοικητική και την κοινωνική συναντίληψη, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την καθημερινή εμπειρία και την εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική στο πεδίο, δηλαδή στις δομές των δήμων και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Οι δήμοι προσπαθούν, σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης, να αποτρέψουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Πρόκειται, πρόσθεσε, για «μια σκληρή, καθημερινή μάχη», για «έναν πραγματικό άθλο της τοπικής αυτοδιοίκησης». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, σε μια χώρα που δεν διαθέτει όργανο παρακολούθησης των κοινωνικών πολιτικών, και όμως υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s