Ανοίγει στις 19 Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Αθηνών – επείγουσα προκαταρκτική για το λουκέτο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Υπο κατάληψη πολυτεχνικές σχολές, καταγγελίες για προπηλακισμούς καθηγητών

Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν τελικά τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος έλαβε μόλις την απόφαση αυτή μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την Τρίτη το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ίδρυμα «Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σημερινή έκτακτη συνεδρία, της 12ης Νοεμβρίου 2013, εκτιμώντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου εξαιτίας του αυθαίρετου μέτρου της διαθεσιμότητας και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Υπουργείου Παιδείας και αναλογιζόμενη παράλληλα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών και των φοιτητών τους οι οποίοι μένουν αποκλεισμένοι από τα μαθήματά τους, καθώς και την αποστολή του Πανεπιστημίου ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, αποφάσισε την έναρξη των μαθημάτων από Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013».
«Προς τούτο καλεί το Διοικητικό Προσωπικό κατά τη Γενική του Συνέλευση, τη Δευτέρα 18-11-2013, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση διδασκόντων και διδασκομένων στις αίθουσες διδασκαλίας» καταλήγει η απόφαση της Συγκλήτου.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, ανέθεσε στη διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, να διερευνήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας, η κ. Φάκου ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει τυχόν τελεστεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας οι απεργιακές κινητοποιήσεις κηρύχθηκαν παράνομες. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) έχουν αποφασίσει από χθες τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους καθώς υιοθετήθηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπάλληλων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) καθώς  υιοθετήθηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία έως τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν από την 40η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας, υπό κατάληψη τελούν κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου από ομάδες φοιτητών που συντάσσονται με τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων.

Ωστόσο  πολλά θα κριθούν από την απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, η οποία αναμένεται εντός των ημερών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το θέμα της διαθεσιμότητας πάνω από δύο μήνες.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκρινε ότι η απεργία είναι και καταχρηστική με αποτέλεσμα οι απεργοί να  έχουν τη δυνατότητα να εξαγγείλουν και νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα,  όπως και έπραξαν.

Μέσα στην Πολυτεχνειούπολη, καταγγέλθηκαν από καθηγητές διάφορες αντιακαδημαϊκές ενέργειες και προπηλακισμοί, όπως λ.χ. στη Σχολή Φυσικής, όπου, σύμφωνα με καταγγελία, ομάδα νεαρών εξύβρισε και εκδίωξε από το κτήίριο πανεπιστημιακό που βρισκόταν στο γραφείο του προκειμένου να το κλείσει, ή στο Χημικό, όπου άλλες ομάδες νεαρών πέταξαν έξω με το έτσι θέλω φοιτητές και καθηγητές.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο καθηγητής που καταγγέλλει τον προπηλακισμό του κάνει μια πρωτότυπη πρόταση για τη νουθεσία των υπαιτίων, μέσω διαλόγου: «Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλα τα ανωτέρω (και όσα θα είναι σε θέση να καταθέσουν, αν κληθούν αρμοδίως, οι συνάδελφοι που βρίσκονταν στο κτίριο κατά τη διάρκεια του συμβάντος) και το πειθαρχικό όργανο κρίνει ότι τα άτομα που δημιούργησαν αυτό το περιστατικό έχουν ευθύνες αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς, θα πρότεινα εκ μέρους μου (και σε αυτό το σημείο ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν αυτό θεωρηθεί υπέρβαση, και θα ανακαλέσω), και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι υπότροποι, να τους επιβληθεί ποινή σύμφωνα με την οποία θα έχουν υποχρέωση να συναντώνται μαζί μου, κάθε Παρασκευή απόγευμα, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα, με την αμοιβαία υποχρέωση να συζητάμε ήρεμα, για μισή τουλάχιστον ώρα, για θέματα που θα προτείνουν εναλλάξ “οι δύο πλευρές”, για διάστημα δύο μηνών, μετά την έκδοση της απόφασης του πειθαρχικού οργάνου»..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s