Απόσπασμα από την εισηγητική τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, από τη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Καβάλας

kavala1Όταν αποφασίσαμε τον Ιούνιο του 2012 να στηρίξουμε κυβέρνηση το κάναμε γιατί θέλαμε να δώσουμε λύση για τη χώρα και την κοινωνία. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει.

Η αποχώρησή μας ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών. Δεν εξασφαλίζονταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηρίζονταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις. Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και μάλιστα, όπως ακούστηκε,  και με μια νέα προγραμματική συμφωνία.

Προγραμματική συμφωνία είχαμε και τότε  όταν συγκροτούσαμε και στηρίζαμε την κυβέρνηση, αλλά η προγραμματική αυτή συμφωνία από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά δεν τηρήθηκε.

Κατά συνέπεια όποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να επανέλθει στην κυβέρνηση οφείλουν να καταλάβουν αυτό που λίγο πριν ανάφερα. Η ΔΗΜΑΡ τις πολιτικές της επιλογές, τις πολιτικές της αποφάσεις έχει ένα κριτήριο όταν τις παίρνει και όταν τις αποφασίζει και το κριτήριο είναι η άσκηση μιας πολιτικής για τη χώρα και την κοινωνία. Μιας πολιτικής που είναι δυνατόν να οδηγήσει στην διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία.

Εμείς έχουμε προτείνει και διεκδικούμε μια ισχυρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους  προκειμένου η χώρα να φύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο των επαχθών όρων των μνημονίων. Αυτή είναι η θέση μας απέναντι σε όλα εκείνα τα οποία σήμερα καταγράφονται στο δημόσιο πολιτικό χώρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s