Η Λευκή Βίβλος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας παρουσιάστηκε στη Γλασκώβη

Τη «Λευκή Βίβλο» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Βρετανία παρουσίασε την Τρίτη στη Γλασκώβη η τοπική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το πιο «ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο» που έχει προτείνει η κυβέρνηση της χώρας.
Η «Λευκή Βίβλος» είναι ένα έγγραφο με 670 σελίδες και περιλαμβάνει κάπου 650 απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία, τόνισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία είναι υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος, που έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας.
«Ο οδηγός και οι απαντήσεις που προσφέρει θα δείξει με σαφήνεια τη διαφορά που μπορούμε να έχουμε στη Σκωτία, αν οι αποφάσεις για το μέλλον λαμβάνονται από εκείνους που νοιάζονται περισσότερο για τη Σκωτία, δηλαδή τον ίδιο τον λαό της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Στάργκεον που παρουσίασε το κείμενο στη Γλασκώβη από κοινού με τον Πρωθυπουργό Aλεξ Σάλμοντ.
Αν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη, θα κρατούσε τη βρετανική στερλίνα και τη βασίλισσα και θα παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα είχε τη δική της αμυντική δύναμη και θα συνέλεγε η ίδια τους φόρους της, δήλωσε ο Aλεξ Σάλμοντ.

Το έγγραφο των 670 σελίδων τιτλοφορείται «Το μέλλον της Σκωτίας: ο οδηγός σας για μια ανεξάρτητη Σκωτία», το οποίο έχει στόχο να πείσει τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 υπέρ του τερματισμού της 306ετούς ένωσης με την Αγγλία.
Ο Αλεξ Σάλμοντ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να αυξηθούν οι φόροι σε περίπτωση που η Σκωτία αποσχισθεί.
Με τους αυτονομιστές να υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) του Σάλμοντ ελπίζει ότι η Λευκή Βίβλος θα πείσει τους πολλούς σκεπτικιστές, καθώς απαντά σε ερωτήσεις που το SNP έχει κατηγορηθεί πως αποφεύγει. Συγκεκριμένα περιέχει απαντήσεις σε 650 ερωτήσεις που τίθενται από «αληθινούς ανθρώπους» και εκτίθενται σ’ αυτή για πρώτη φορά λεπτομερώς τα σχέδια της κυβέρνησης για το νόμισμα, τη φορολογία, την παιδεία, την άμυνα, το κοινωνικό σύστημα.

«Ξέρουμε ότι έχουμε τους ανθρώπους, τις δεξιότητες και τους πόρους για να κάνουμε τη Σκωτία μια πιο επιτυχημένη χώρα», δήλωσε ο Σάλμοντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας, που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο 58χρονος Σάλμοντ, ο οποίος απευθύνθηκε σε ένα ακροατήριο περίπου 200 βρετανών και ξένων δημοσιογράφων, υπογράμμισε πως οι φόροι των Σκωτσέζων δεν θα δαπανηθούν σε πυρηνικά προγράμματα και ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα απομακρυνθούν οριστικά από τη Σκωτία.

«Η ανεξαρτησία θα καταστήσει τον λαό της Σκωτίας υπεύθυνο για τη μοίρα μας», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χτυπήσει αμέσως την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο που από το 1997 διαθέτει αυτονομία στα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης, θα δει τις αρμοδιότητές του να διευρύνονται και στην άμυνα. Τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια που βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις στη Σκωτία θα μετακομίσουν προς νότον.
Ένα άλλο σημαντικό και εν δυνάμει επίμαχο σημείο είναι το γεγονός ότι η Σκωτία εννοεί να κρατήσει το 90% των εσόδων από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.
Ο Σάλμοντ υπογράμμισε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου θα τροφοδοτήσουν τη σκωτσέζικη οικονομία τα πενήντα επόμενα χρόνια, αλλά παραδέχθηκε πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες ενεργειακές πηγές για να προετοιμαστεί το μέλλον.

Ο Νίκολα Στάρτζον, ο αντιπρόεδρος της σκωτσέζικης κυβέρνησης, περιέγραψε τη Λευκή Βίβλο ως «το πιο συνολικό και λεπτομερές σχέδιο που έχει εκπονηθεί ποτέ υπέρ της ανεξαρτησίας μιας χώρας».
Η επιδίωξη της Σκωτίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της παρακολουθείται διεθνώς με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στην Καταλωνία, το 80% των κατοίκων της οποίας υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

«Αν είναι εφικτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ισπανία», δήλωσε ο Αλμπερτ Ρόγιο, γενικός γραμματέας του Diplocat, του Συμβουλίου Δημόσιας Διπλωματίας της Καταλωνίας, ενός σώματος που είναι αρμόδιο για να προωθήσει την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας.
Ενώ το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας απέχει ακόμη δέκα μήνες, πολλοί από τα 5 εκατομμύρια Σκωτσέζους εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τους Sunday Times δείχνει πως η απόσταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων έχει μικρύνει, με 47% να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 38% να τάσσεται υπέρ και 15% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας (Συντηρητικό Κόμμα, Εργατικό Κόμμα, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας, υποστηρίζοντας πως η Σκωτία θα βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση αν μείνει μόνη της και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή να προβάλλει ισχύ στην παγκόσμια σκηνή τόσο όσο μπορεί ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας όρισε την 24η του Μάρτη του 2016 ως «Ημέρα της Ανεξαρτησίας».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s