Βαριές κατηγορίες κατά Πελεγρίνη από το Συμβούλιο του Ιδρύματος

Αρβανιτόπουλος: Γιατί τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό- Κρίισιμες γενικές συνελεύσεις των διοικητικών

Σκληρή απάντηση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, δίνει με ανακοίνωσή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγητής Δημήτρης Μπερτσιμάς

Το Συμβούλιο επιτίθεται στον κ. Πελεγρίνη αφενός για τη στάση του απέναντι στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού αλλά και για τη στάση απέναντι στο Συμβούλιο. Παράλληλα, όμως τον κατηγορεί και για τη διαχείριση των οικονομικών του ιδρύματος.

«Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό, κατάσταση που διαρκεί επί τρεις μήνες και είναι ανήκουστη για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ο κ. Πελεγρίνης πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ και οι οποίες απαριθμούνται στην εκτενή ανακοίνωση του Συμβουλίου της 5ης/11/2013. Δεν προστάτευσε ούτε το διοικητικό προσωπικό που απεργεί, διότι σήμερα έφθασε να διεκδικεί αυτό που εξ αρχής είχε ο ίδιος την ευθύνη να πράξει, δηλαδή τη σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού του Ιδρύματος.»

Τα Οικονομικά του Πανεπιστημίου- Έλεγχος από ορκωτούς λογιστές

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στα οικονομικά του Ιδρύματος και ασκείται σκληρή κριτική κατά του πρύτανη: «επί θητείας του και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 που υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο, έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, €6.704.588,07 μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος με την απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό.

 
Απαντά, επίσης και στην αναφορά του κ. Πελεγρίνη για «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο». «Μόνον όποιος δεν είναι σε θέση να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει δράση, ανιδιοτελής και ανεξάρτητη, με γνώμονα το καθήκον και το δημόσιο συμφέρον, είναι δυνατόν να προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι απάδουν προς την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου και μάλιστα αυτού που φέρει δημόσιο αξίωμα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

 

Τέλος, το Συμβούλιο του Ιδρύματος καλεί εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας να αποκαταστήσει άμεσα τον  κατάλογο των υπό διάθεση υπαλλήλων, μετά από σχολαστικό έλεγχο των υπηρεσιακών φακέλων  τους.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συμβουλίου ΕΚΠΑ

Συνεδριάζουν οι διοικητικοί- Επίθεση Αρβανιτόπουλου σε Πελεγρίνη και ΣΥΡΙΖΑ

Η απεργία σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη, και οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων θα συνεδριάσουν για να επανεξετάσουν τη στάση της.

Νέα έκκληση προς τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ να ανοίξουν το πανεπιστήμιο για να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το βράδυ.

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα» σημειώνει ο υπουργός Παιδείας.

Τέλος αναφέρεται στην παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο: «Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους 7 Πρυτάνεις των άλλων Πανεπιστημίων, που επηρεάστηκαν από τη διαθεσιμότητα, με την απραξία του κράτησε και κρατά το Ίδρυμα κλειστό. Τον παρέπεμψα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους λόγους που κατανοεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, και τους οποίους ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει σήμερα, πλαισιωμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s