ΕΕ: Σημαντικό βήμα η συμφωνία για την τραπεζική ένωση

Του Άρη Γ. Πολλάτου

A E.U. flag and a Greek flag flutter in front of the monument of Parthenon on Acropolis hill in AthenΗ συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism – SRM), αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και κατέληξαν σε συμφωνία για μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, οι τελικές λεπτομέρειες της οποίας είχαν εξομαλυνθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών σε προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις  λεγόμενες «συμβατικές ρυθμίσεις» που είναι σχεδιασμένες για να ωθήσουν τα κράτη μέλη να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.

Από την αρχή της κρίσης της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να οριστικοποιήσει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδιά της μετά την εισαγωγή του ευρώ –  την τραπεζική ενοποίηση. Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Ecofin, επετεύχθη τα ξημερώματα της Πέμπτης συμφωνία στο γενικό πλαίσιο ως προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης που αφορά τη διάλυση προβληματικών τραπεζών.

«Προχωρούμε σε επαναστατικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης. Τερματίζουμε την εποχή των μαζικών διασώσεων, ούτως ώστε οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται πλέον να επωμίζονται τα βάρη, όταν οι τράπεζες σφάλλουν ή αντιμετωπίζουν κρίσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Μετά το τέλος της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έκανε την ακόλουθη δήλωση: «ο τελικός πυλώνας για την τραπεζική ένωση έχει επιτευχθεί.»

Στόχος του σχεδίου είναι να αποτραπεί η επανάληψη της κρίσης όταν προβληματικές τράπεζες από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, έφεραν τα κράτη τους στο χείλος της χρεοκοπίας. Η ΕΚΤ βάση του σχεδιασμού θα μπορεί να δηλώνει τις αδύναμες τράπεζες που δεν μπορούν να επιβιώσουν και κατόπιν ένας νέος οργανισμός, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 18 κράτη-μέλη, θα προχωρεί στη διάλυση των προβληματικών τραπεζών.

Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από έναν εκτελεστικό διευθυντή, τέσσερα  πλήρους απασχόλησης μέλη και τους αντιπροσώπους των εθνικών αρχών εξυγίανσης από τις χώρες που συμμετέχουν.

Πηγή:www.capital.gr

Ωστόσο τα 55 δις ευρώ για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών δεν φαίνεται να επαρκούν, με τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η σθεναρή στάση της Γερμανίας εναντίον της χρήσης των 500 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την διάσωση των προβληματικών τραπεζών, περιπλέκει την όλη κατάσταση.

Η ΕΚΤ προσπάθησε να πιέσει για έναν πιο απλό μηχανισμό. Όμως, απέτυχε η πρότασή της να αποφασίζει με fasttrack διαδικασίες για την τύχη μίας προβληματικής τράπεζας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο ενιαίος μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015. Οι διαδικασίες για το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα και την εξυγίανση θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης θα καλύπτει όλες τις τράπεζες στα κράτη μέλη που θα συμμετάσχουν.

Πηγή:www.capital.gr

Τώρα απομένει η τελική έγκριση της συμφωνίας απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1927717

http://www.reuters.com/article/2013/12/19/us-eu-banks-idUSBRE9BI01620131219

http://ec.europa.eu/internal_market/finances/banking-union/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10527089/EU-agrees-general-principles-of-banking-union.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s