Κλιμακώνεται η σύγκρουση του Ερντογάν με τη δικαστική εξουσία

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα λογοδοτούν οι δικαστές

Το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας επί θεσμών της δικαστικής εξουσίας είναι «αντισυνταγματικό», αποφάσισε την Παρασκευή το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της τουρκικής δικαιοσύνης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το σχέδιο αντιβαίνει στις αρχές του κράτους δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο έλεγχος της λειτουργίας του οποίου αποτελεί στόχο του νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα δικαιοσύνης αρχίζει εντός της ημέρας την εξέταση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με στόχο τη μεταρρύθμιση της συγκρότησης και λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων μέσω της ενίσχυσης του κυβερνητικού ελέγχου επί του θεσμού.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου διευρύνεται ενώ η τελευταία λέξη ως προς τους διορισμούς δικαστών σε δικαστικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ακολουθεί τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις τις οποίες πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τάξεις της αστυνομίας και εντάσσεται στις προσπάθειες για την ενίσχυση του ελέγχου επί της λειτουργίας της δικαιοσύνης, έπειτα από την έρευνα για την αποκάλυψη του μεγάλου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s